Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,00 Ft
Euró
388,57 Ft
Font
452,52 Ft
Bitcoin
63,733 $

Nyugdíjas űrhajósokat hívna vissza és alkalmazna parancsokként a NASA

A terv célja az lenne, hogy növelje az utasok biztonságérzetét, valamint csökkentse az ISS jelenlegi működésére nehezedő nyomást.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA egyik frissen megjelent közleményében bejelentette, minden magánrepülés során arra fogja kötelezni egy nyugdíjazott űrhajósát, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó küldetésen parancsnokként szolgáljon.

A terv egyelőre nem került véglegesítésre, célja pedig az lenne, hogy növelje az utasok biztonságérzetét, valamint csökkentse az ISS jelenlegi működésére nehezedő nyomást – derül ki az Engadget beszámolójából. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Állításaik szerint ez azért kulcsfontosságú, mert egy volt űrhajós jelenléte tapasztalt útmutatást jelentene a magánasztronautáknak a repülés előtti felkészülés és a küldetés végrehajtása során, azonban nem ez az egyetlen változtatás, ami az űrturistákat érinti.

Egyrészt új egészségügyi előírásokat rendeltek el, valamint a mikrogravitációval kapcsolatos alkalmazkodási időt is meghosszabbították. Emellett a magáncélú kutatási projektek átfutási ideje is hosszabb lesz, valamint a visszatérő rakományra vonatkozó irányelvek is módosításra kerültek.

Az elrendelt változtatásokra a tavaly áprilisi Axiom Space-járat miatt volt szükség, mivel a beszámolók szerint a hektikus, kéthetes utazás túlságosan megviselte az ISS személyzetét és az Axiom legénységét, emellett a vállalat elvetette annak az ötletét, hogy hivatásos űrhajós nélkül indítson járatokat.

Azonban visszavonult, mégis képzett űrhajósokból hiány van, így kérdéses, a terv mennyire lenne megvalósítható. Az ügynökség honlapja szerint jelenleg több mint 200 élő, nyugdíjas NASA-asztronauta van, bár azt nem tudni, közülük hányan vállalnák a feladatot, illetve mennyien felelnének meg az orvosi követelményeknek.

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.