Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,921 $

Székelyudvarhelyen ünnepelték volna a román himnusz napját, de érdeklődés hiányában az esemény elmaradt

Az eseményt nem kísérte túl nagy érdeklődés, a vonulást biztosító hatóságok többen voltak, mint a résztvevők. 

...svg content...Fotó: Pixabay
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Nemzet a Székelyhon alapján írja, hogy a 96 százalékban magyar Székelyudvarhelyen ünnepelte – volna – a román himnusz napját a Calea Neamului (Nemzet Útja) román nacionalista szervezet még pénteken. 

Az esemény végül érdeklődés hiányában majdnem elmaradt, ugyanis a beszámolók szerint mindössze néhány tucatnyian, jobbára gyerekek jelentek meg, szinte többségében voltak a vonulást biztosító hatóságok, mint a résztvevők.

A szervezőknél volt a Tusványosról már ismert „Ceva este etern: Transilvania pamant romanesc!”, azaz „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratú molinójuk is, amivel végigvonultak a főutcán.

Mihai Tirnoveanu, a mozgalom vezetője kifogásolta, hogy Székelyudvarhelyen kevésszer hangzik el a román himnusz. Neve ismerős lehet, ugyanis részt vett a tusnádfürdői provokációban, korábban pedig a úzvölgyi temető elleni akcióban is. 

„Mi mindig oda megyünk, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak” – jegyezte meg. 

A nacionalista hangsúlyozta, hogy a molinójuk nem a magyar etnikum, hanem a magyarországi, szerinte Erdély autonómiájára törekvő politika elleni felhívás.

Az esemény zárásaként aztán többször elénekelték a román himnuszt.