Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,169 $

Washington Post: Rasszista nézetei miatt Orbán Viktort ki kellene zárni a dallasi konferenciáról

Az amerikai lap nem túl hízelgő szavakkal jellemezte a magyar vezetőt, akit az Egyesült Államokban is sokan támogatnak a volt miniszterelnök, Donald Trump hívei közül.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fõvárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának ünnepélyes átadásán a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. Az okiratok átvétele után a kormánymegbízottak letették hivatali esküjüket. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Észak-Amerika

Czinder Tímea

Szerkesztő

Szombaton „Magyarország rasszista erős embere, és az őt szerető amerikaiak” címmel jelent meg Orbán Viktorról egy véleménycikk a Washington Postban, amely autokrata vezetőként jellemzi a magyar miniszterelnököt, aki a demokrácia lerombolásával csodálatra tett szert az amerikai jobboldali populisták körében.

A Post szerint az amerikai konzervatívokat nem zavarja Orbán „rasszista, retrogád retorikája”, ami végső soron a magyar vezető védjegyévé vált, amit ő maga „illiberális” demokráciának nevez, bár a demokratikus normákhoz való ragaszkodása a legjobb esetben is leheletvékonynak mondható. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Csodálói vállat vonnak afelett is, hogy legutóbb élesen támadta az Egyesült Államok Oroszország ellen bevetett szankcióit, viccelődött a náci gázkamrákon, és a náci ideológiából kölcsönözve a gondolatot arra figyelmeztetett, hogy az európaiak nem válhatnak „kevert fajú néppé”.

Bár Orbán Viktor bevándorlásellenes szavai Európa-szerte felháborodást váltott ki, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) szervezői nemigen osztották ezt a nézetet, és úgy kezelték a magyar vezető fanatizmusa miatti felzúdulást, mintha az a szabályozási politika körüli tréfa lenne.

Valójában a CPAC soraiban sokan foglalnak helyet Donald Trump volt elnök hívei közül, akik nagy része – csakúgy, mint Orbán Viktor – rajong azokért a teóriákért, amelyek a bevándorlást, a pluralizmust és a sokszínűséget egzisztenciális fenyegetésnek tekintik a nyugati – fehér – civilizációra, valamint az Egyesült Államokra nézve.

Tágabb értelemben a magyar miniszterelnök lebontotta Magyarország demokratikus intézményeit, és keresztes hadjáratot hirdetett a „woke” kultúra, valamint az LMBTQ közösségek ellen, miközben egy sor törvény és az alkotmány módosításával kiszorította politikai ellenfeleit, és ellenőrzése alá vonta a nemzeti médiát.

A Post szerint Orbán Viktor rasszista nézetei, amelyet a fajkeveredéssel kapcsolatban fogalmazott meg, ellentétesek az Egyesült Államok értékeivel, éppen ezért a magyar vezetőt ki kellene zárni a konferencia meghívottjai közül, minden jel arra mutat azonban, hogy ennek ellenére éljenzés közepette érkezhet Dallasba.