Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Románia elnöke is kiakadt Orbán beszédén, válaszokat követel a helyi magyar politikusoktól

Klaus Iohannis, Románia elnöke elítélte Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét, amelyben elhangzott az azóta hírhedtté vált „kevert fajúakról” szóló megjegyzés.

...svg content...Klaus Iohannis román elnök a NATO madridi csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 30-án. MTI/EPA-EFE/ZIPI
Belpolitika
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Románia elnöke ezen felül felszólította az ország területén élő magyarokat képviselő pártokat és politikusokat, hogy tegyenek közzé közleményt arról, mit gondolnak a beszédről és hogyan viszonyulnak ahhoz – írja az Universul.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, különösen annak „kevert fajúakról” szóló része, amelynek lényege egy figyelmeztetés volt, hogy az európaiaknak nem szabad „nem európaiaknak” keveredni, rég látott felháborodást keltett a magyar miniszterelnökkel szemben. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az Egyesült Államok is „megbocsáthatatlannak” nevezte a beszédet, míg Iohannis a moldovai elnökkel, Maia Sanduval tartott találkozóján beszélt arról, hogy Orbán olyan nyelvezete olyan rasszelméletre utalt, ami a 20. század legnagyobb katasztrófájához vezetett:

„Ez téves és elfogadhatatlan, hogy egy vezető európai köztisztviselő olyan beszédet tart, amelyben olyan rasszelmélet szerepel, ami a 20. század legnagyobb katasztrófájához vezetett”

Iohannis kiemelte azt is, hogy annak is bizony nagy súlya van, ahol tartotta Orbán Viktor ezt a beszédét: Erdélyben, amely jelentős méretű magyar közösségnek ad otthont. Mint fogalmazott, számukra ez okozza az igazi gondot:

„Sajnálatos, hogy egy európai köztisztviselő egy Európa-ellenes elfogultsággal teli beszédet nyilvános beszédet tart. Ez bárhol probléma lenne a világban, de az a tény, hogy ez Erdélyben történt, nagy probléma a számunkra”

Klaus Iohannis egyben fel is szólította a kormánykoalíció egyik pártját, a magyar RMDSZ-t, hogy tegyenek közzé közleményt álláspontjukról. Különösen felszólította Kelemen Hunort, az RMDSZ vezetőjét, hogy erősítsék meg álláspontjukat.

Azt azóta tudjuk, hogy Kelemen nyilatkozott a beszédről, amelyben némileg védelmébe vette Orbán Viktort, és azt mondta, hogy egy csöppnyi rasszizmus nincs a magyar miniszterelnökben.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.