Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,041 $

Uniós támogatással új lendületet kap a szív- és érrendszeri betegségek kutatása

Az 5,6 milliárd forintos hozzájárulás innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárások kifejlesztését teszi lehetővé.

...svg content...Fotó: Tonefotografia / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

A Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium (NLK), amelynek célja, hogy az életkor előrehaladásával járó szív- és érrendszeri betegségek hátterét kutatva új, innovatív megelőzési, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki.

Merkely Béla, a SE rektora elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft, a Neumann Medical Kft., valamint a Pharmahungary 2000 Kft. alkotta konzorciumot az Európai Unió 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

A csoport tagjai arra törekednek, hogy kutatási-fejlesztési, szellemi és fizikai erőforrásaikat összehangolva 2026 februárjáig tanulmányozzák az időskori kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusokat – írta cikkében a Napi.

A projekt hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések számának csökkentéséhez, a várható élettartam és az egészségesen eltöltött életévek számának növeléséhez, többek között új egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programok megalkotásával.

A SE arról is beszámolt, hogy a projekt három fontos pilléren alapszik, amelyek célja a koronavírus-fertőzés lehetséges közép- és hosszútávú, szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata, a meglévő gyógyszerek „újrapozícionálása”, valamint új eszközök – és hozzájuk kapcsolódó szoftverek – és a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszteket létrehozása.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.