Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,715 $

A cseh légierő védheti Szlovákia légterét, a MiG-29-esek pedig mehetnek Ukrajnának

A szomszédos Csehország védheti Szlovákia légterét, de Lengyelország is segítheti ebben a feladatban a cseheket.

...svg content...Fotó: Unsplash/Aleksei Zaitcev
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A szerdán kiadott hivatalos védelmi minisztériumi közlemény szerint a cseh kormány támogatta, hogy a vadászgépeivel szeptembertől védjék a velük szomszédos Szlovákia légterét. Ez azután történhet meg, hogy Szlovákia segítséget kért a NATO-szövetségesétől a feladat ellátására.

Ennek egy oka van, mégpedig az, hogy Szlovákia augusztusban le akarja állítani az orosz MiG-29-es vadászgépeinek használatát, ami mögött egy hosszú távú modernizálás áll. Ezeket az orosz gépeket pedig Ukrajna kaphatja meg, akik hónapok óta háborúban állnak az orosz csapatokkal. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

A The Guardian is beszámolt a Reuters hírügynökségre hivatkozva, hozzátéve, szeptembertől a cseh hadsereg a Gripen JAS-39 típusú vadászgépei fogják ellátni Szlovákia légi feladatait, legalább 2023 végéig.

Erről pedig a cseh védelmi minisztérium számolt be. A közleményben foglaltak szerint Lengyelország várhatóan részt fog venni a munkában. Hamarosan újabb részleteket fognak megosztani erről, amint aláírják a közös nyilatkozatot a közeljövőben.