Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Mégis maradhatnak katások az ételfutárok?

Az adószakértők egy jogi kiskapura hívták fel a figyelmet a szabálymódosítás kapcsán. 

Fotó: A Margit hidat korábban lezáró tüntetõk a rendõri intézkedés után a gyalogjárdán, a pesti hídfõnél 2022. július 18-án. A demonstrálók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen tüntettek. MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A katás adózás módosítása elleni tüntetés fő szószólói az ételfutárok voltak, pont azok, akik ellen bevezették a rendelkezést. A legnagyobb cégek, mint a Foodpanda és a Wolt ugyanis vállalkozókat alkalmazott csak a bújtatott munkavégzés keretében. 

A Mediaworks Hírcentruma azonban úgy értesült adószakmai körökből, hogy ezeknek a cégeknek már van jogi megoldásuk arra, hogy a futáraik továbbra is katázhassanak – írja a Magyar Nemzet Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ugyanis a nemrég megszavazott új szabályok értelmében a katás vállalkozók – a taxisok kivételével – csak magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát, ráadásul csak főállásúak választhatják ezt az adózási formát. 

A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, a nagy ételkiszállító cégek jogi megoldása szerint futáraik ezentúl kizárólag az ennivalót megrendelő magánszemélyekkel állnak majd szerződéses kapcsolatban, a kiszállító céggel magával nem. Egyes futárok így szeptembertől is katázhatnának.

Az egyik nagy kérdés azonban az, hogy ezt hagyná-e az adóhivatal, tekintve, hogy pont a bújtatott foglalkoztatást akarták elkerülni a törvénymódosítással. A másik pedig az, hogy vajon a futárok tudják-e, hogy ez a megoldás létezik, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a jövőjükkel, csak tüntetnek. 

A Magyar Nemzet ráadásul hozzáteszi, hogy több futár úgy nyilatkozott, hogy a megélhetése veszélybe kerül, érdemes megnézni a számokat. Úgy tudják, hogy ha valaki teljes munkaidőben biciklivel szállít ki ételt a nagy futárcégek kötelékében, és igyekszik ezalatt minél több megrendelést teljesíteni, akár havi nyolcszázezer forinthoz is juthat. Ha valaki robogót, motorkerékpárt használ, az elérhető rendszeres bevétel megközelítheti a havi 1,2 millió forintot. Az üzemanyagköltség itt már felmerül, de a kata – most még egymilliós határig – ekkor is ötvenezer forint. A leghatékonyabb ugyanakkor az autó: négy keréken akár másfél millió forint is összehozható ételkiszállítással. 

Eddig úgy volt, hogy évi 12 millió forintig, vagyis havi 1 milliói lehetett katázni, a befolyó összeg ezt meghaladó része után negyven százalék pluszadót kellett leróni. Szeptembertől viszont 18 millióra emelkedik a plafon. Ez azt jelenti, hogy az ételfutárok akár 50 ezer forintos adó mellett akár havi 1,5 millió forintot is összekalapálhatnak.