Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,79 Ft
Euró
385,24 Ft
Font
452,12 Ft
Bitcoin
67,191 $

A WHO globális vészhelyzetet rendelt el a majomhimlő miatt

Világszerte már több mint 70 országban mutatták ki a betegséget.

...svg content...Fotó: Twenty20
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egészségügyi Világszervezet „nemzetközi aggodalomra okot adó egészségügyi vészhelyzetnek” nyilvánította a majomhimlő-járványt, melyet világszerte 75 országban, csaknem 16 500 embernél mutattak ki – írta meg az Al Jazeera.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz annak ellenére döntött a vészhelyzet elrendeléséről, hogy a lépés kapcsán az ENSZ egészségügyi ügynökség vészhelyzeti bizottságában dolgozó szakértők között nem volt teljes az egyetértés. Soron kívül Semmi jele annak, hogy támadás következtében zuhant volna le az iráni elnök helikoptere

Olyan járvánnyal állunk szemben, amely gyorsan terjed a világban, és amiről keveset tudunk. Nem volt egyszerű folyamat a döntés, tudom, hogy a bizottsági tagok között eltérőek a vélemények” – mondta Gebrejeszusz.

A globális vészhelyzet a WHO legmagasabb riasztási szintje, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a betegség különösen fertőző vagy halálos. A WHO vészhelyzetekért felelős vezetője, Dr. Michael Ryan kiemelte, hogy a főigazgató azért döntött így, hogy a világközösség komolyan vegye a fennálló fenyegetést.

Az Európából jelentett esetek a fertőzések csaknem 90 százalékát teszik ki, a kontinensen eddig 31 országban azonosították a kórokozót – közölte Dr. Hans Henri Kluge, a WHO európai regionális igazgatója még július elején.