Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,930 $

Megállíthatatlannak tűnő áremelkedés jön a tejtermékeknél

A külpiacokon még súlyosabbnak tűnik a helyzet.

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a nyers tej literenkénti ára idehaza meghaladta a 160 forintot, ami csaknem 47%-os drágulást mutat a tavaly júniusi árakhoz képest, de a májusihoz képest is 6%-os a növekedés.

Európában azonban korántsem itt a legrosszabb a helyzet, elég csak megemlíteni Olaszországot, ahol már 265 forintnál tart a literenkénti ár. Mindemellett a tejtermékek Európai Uniós átlagára is megugrott, a tejszín kilója átszámítva már 1400 forint körül van. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Németországban a sovány tejporé 58, az ömlesztett vaj ára pedig 81%-ot nőtt egyetlen év leforgása alatt. A magyarországi nyers tej exportja 30%-ot esett, ami a hazai piacnak ugyan jó hír, azonban a viszonylag kedvező feldolgozói árak itthon sem tarthatók.

A tejföl, a joghurt, valamint a tartós tej feldolgozói ára is 40% fölötti mértékben drágult, a jelentős árkülönbözet pedig a boltok polcain is erősen érzékelhető, csak a trappista sajt ára 58%-kal ugrott meg tavaly június óta – írja a napi.hu.

Hogy az áremelkedés gyorsasága mikor mérséklődhet, arra még a szakemberek sem tudják a választ, ráadásul olyan külső tényezők is nehezítik a helyzetet, mint a takarmányellátás akadozása, vagy a most is tapasztalható, Európa jelentős részét érintő hőhullámok, melyek miatt kevesebb tejet adnak a tehenek.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.