Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,78 Ft
Euró
389,08 Ft
Font
454,74 Ft
Bitcoin
58,804 $

Horvátországba mennél nyaralni? Érdemes figyelni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen

Egy magyar nyelvű vajdasági hírportál részletes beszámolót közölt egy horvátországi nyaralásról, első kézből.

Fotó: Twenty20
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Szabad Magyar Szó egyik munkatársa részletes beszámolót közölt horvátországi nyaralásáról, s bár fontos megjegyezni, hogy ez csupán egy nézőpont, mégis érdemes átolvasni, hogy miket tapasztalt a kiruccanáson.

A cikk szerzője és társasága idén nyáron a Zára és Split között található Pakoštanéban szállt meg, ám a nyaralást jó előre megtervezték, így már a télen lefoglalták a szállást. Két héttel korábban ránéztek, és kiderült, hogy egy hasonló helyen egy ugyanakkora apartmant már csak 25 százalékkal drágábban vehettek volna ki. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Ha autóval indul el az ember Horvátországba, mindenképpen olyan szállást érdemes foglalni, mely rendelkezik saját parkolóval, mivel az országban egész nap fizetni kell a parkolásért, ráadásul nem is túl olcsó mulatság. Jó tanács, hogy érdemes kerülni a szombati érkezést és távozást, mivel olyankor vannak a legtöbben az utakon, és a fizetőkapuknál is jelentős torlódásokra kell számítani.

Az apartman tulaja megosztotta, Pakoštanénak mintegy 2000 lakosa lehet, ám a település folyamatosan növekszik, mivel egyre többen vásárolnak üres telkeket a környéken, ahová aztán apartmanházakat húznak fel. Miután a cikkíró és társasága kipakoltak az autóból, a tulaj közölte, hogy hátrébb kellene állniuk, és jobb, ha nincs szem előtt a szerb rendszámtáblás autó.

A településen található éttermekben a következő árképzésre kell számítani: az üdítők (Cedevita, limonádé, Cola, Fanta, Sprite stb.) 15-18 kuna (800-950 forint, egy kuna 53 forint) között mozogtak, egy liter szénsavmentes ásványvizet 25 kunáért adtak, a tintahal 90 és 135 kuna között volt, egy adag csevap sült krumplival 60-90 kuna volt, s ugyanennyibe került egy görög vagy tonhalas saláta is, míg a levesekért 20 és 35 kuna közötti összeget kellett fizetni.

A palacsinta 20-25, a Banana Split 40 kuna volt; egy gombóc fagyi ára 7 és 13 kuna között mozgott, míg a strandon a palacsinta szintén 20 kuna volt; a hamburger 25-35; a főtt kukorica 15; a lekváros vagy csokoládés fánkért pedig 9 kunát kértek, ami a pékségben két kunával volt olcsóbban kapható.

Itt pedig érdemes figyelni a Happy Hour kínálatra, ugyanis egyes helyeken kedvezményesen lehet étkezni bizonyos helyeken, bizonyos időintervallumban: a 11 és 15, illetve a 12 és 17 óra közötti időszakban komoly kedvezményekkel lehet megvásárolni egyes ételeket vagy menüket (85 kunáért levest, főételt, salátát, két deci sört vagy üdítőt és desszertet lehetett kapni).

Összegzés – három dologra is érdemes figyelni, ha Horvátországba megyünk nyaralni:

  1. hiába nézzük meg az árakat a kiszemelt étterem honlapján, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazokkal az árakkal találkozunk a helyszínen is;
  2. mielőtt fizetnénk mindig nézzük meg a számlát, ugyanis előfordul, hogy még a legjobb hírű éttermekben is jelentősen nagyobb számlát kap az ember, mint amennyit valójában fogyasztott;
  3. a kisebb településekre jellemző, hogy nem lehet kártyával fizetni, ezért mindenképpen érdemes előre lecsekkolni a a fizetési lehetőségeket.