Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

A Spar bővíti programját, ezentúl még több üzletben lehet leadni használt sütőolajat

Már 45 üzletben van lehetőség leadni a használt sütőolajat.

Fotó: SPAR
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A SPAR idén júniusig újabb tizenegy használt sütőolaj-gyűjtőt helyezett ki országszerte, így immár közel félszáz hiper-, és szupermarketben adható le kényelmesen az egyébként környezetszennyező, de korszerű technológiával újrahasznosítható anyag. Egyetlen csepp használt háztartási étolaj is káros hatással van az élővizekre, ezért is fontos, hogy ne öntsük a lefolyóba és ne dobjuk a kukába!

Egyetlen év alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a hazai háztartásoknál, s ennek a tetemes mennyiségnek egyelőre csak a töredéke kerül gyűjtőpontokra. A használt sütőolaj és zsiradék erősen környezetszennyező, ezért is fontos, hogy ne öntsük a lefolyókba ezeket, hanem adjuk le az arra kijelölt szelektív gyűjtőhelyeken. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„A SPAR Magyarország tavaly indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, amelynek révén egy három hónapos tesztidőszakot követően 2021-ben kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketünkben állítottunk fel egy-egy 800 literes kapacitású, speciális tárolót. Élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott partnerünk, a Biotrans Kft. a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot ezekről a gyűjtőpontokról rendszeresen elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük. Örülünk, hogy idén júniusig újabb tizenegy átvevőponttal bővíthettük ezt a rendszert, s az a cél, hogy a jövőben minden egyes áruházunkban, ahol erre lehetőségünk van, kialakítsunk ilyen átvételi helyeket”

– mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A visszajelzések kedvezőek, s az eddigi eredmények is visszaigazolják a cégcsoport környezettudatos törekvéseit. Míg a program tavalyi bevezetését követően a SPAR-nál 2021 júliusától decemberig 13 ezer kilogramm használt étolaj került a kihelyezett tartályokba, addig csak az idei év első öt hónapjában ennek már több mint dupláját, 28 ezer kilogrammnyi újrahasznosítható sütőolajat és egyéb használt zsiradékot helyeztek el a vásárlók a hazai üzletlánc gyűjtőpontjain.

A vevők üvegben, PET palackban vagy akár saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatják ezt a fajta háztartási hulladékot, segítségképpen pedig egy interaktív térképén is megkereshetik, hogy mely áruházakban vannak átvevőpontok.
A legújabb 11 sütőolaj-gyűjtő az alábbi városokban érhető el:

SPAR szupermarketek:

  • 2900 Komárom, Klapka Gy. u. 69.
  • 7500 Nagyatád, Korányi S.u. 21-23.
  • 8300 Tapolca, Juhász Gyula út 3437/49 hrsz.
  • 8394 Alsópáhok, Hévízi út 18.
  • 8630 Balatonboglár, Dózsa út 53-59.
  • 8700 Marcali, Szigetvári u.3.
  • 9443 Petőháza, SPAR út 1.
  • 9600 Sárvár, Laktanya u. 32-44.
  • 9800 Vasvár, Alkotmány u. 95.

INTERSPAR hipermarketek:

  • 1103 Budapest, Sibrik Miklós út 32.
  • 8000 Székesfehérvár, Budai u. 41

A helyszínek mindig friss listája elérhető a SPAR fenntarthatósági weboldalán:

https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/szelektiv-hulladek

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.