Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,424 $

Németország nem rendelkezik elegendő gázzal a tél átvészeléséhez

Erről az egyik német tisztviselő adott jelentést, ami aggodalommal töltheti el a Németországban élőket, miközben félő, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan elzárhatja a gázcsapatokat.

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvéti liturgián a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a 2022. április 24-éra virradó éjjel. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az egyik lehető legrosszabb forgatókönyv, hogy Putyin, Oroszország első embere fogja magát, és zöld jelzést ad a gázcsapok elzárására Európa irányába. Magyarország is igyekszik a lehető legtöbb gázt beszerezni a következő időszakra, különösen télre, nemcsak az oroszokon keresztül.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már felhatalmazást kapott arra, hogy bármely más területről szerezzen gázt, ahonnan az lehetséges. Korábban hasonló felhatalmazást kapott, amikor a koronavírus első időszakában kellett vakcinákat beszereznie. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Németország gázhelyzete nem túl rózsás, és maga Klaus Müller erősítette meg, jelenleg nem rendelkeznek elegendő gázkészlettel a tél átvészeléséhez, és noha még mindig nyár van, nincs olyan messze a tél ebből a szempontból.

Hivatalos információ, hogy a német gáztárolók pillanatnyilag nem tartalmazzák azt a mennyiséget, hogy orosz gázszállítások nélkül átvészeljék a telet a Németországban élők. A villamosenergia- és gázipari szabályozó hivatalának vezetője a Bild am Sonntagnak adott interjút, amiben erről is szó esett.

A TASZSZ idézete szerint Müller azt mondta, a gáztárolók csaknem 65%-a tele vannak, ami ugyan jobb, mint az előző hetekben, még mindig nem elegendő ahhoz, hogy Németország orosz gáz nélkül átvészelje a telet.

Arra is emlékeztette az embereket, hogy az Északi Áramlat karbantartási munkálatai a tervek szerint jövő hét csütörtökön véget érnek. A szakember elismerte, most sok múlik azon, hogy a karbantartás után mennyi gáz áramlik a vezetéken keresztül.