Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,11 Ft
Euró
385,66 Ft
Font
451,33 Ft
Bitcoin
70,822 $

17 százalékkal nőtt az élelmiszeripar teljesítménye májusban

A legnagyobb súlyt képviselő húsipar termelése, az árhatásokat kiszűrve 4,5 százalékkal, a második legnagyobb alágazat, a növényi olaj gyártásának termelése 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben.

...svg content...Fotó: Twenty20
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A kihívások ellenére is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss adatok szerint, ehhez a hazai és az exportértékesítés is hozzájárult – tájékoztatta az agrárminiszter szombaton az MTI-t. 

Nagy István közölte: a gyarapodás motorja a külpiaci értékesítés 21,9 százalékos volumenbővülése volt, de a belföldi értékesítés is 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit. Szinte mindegyik alágazatban bővült a termelési érték.  Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

A legnagyobb súlyt képviselő húsipar termelése, az árhatásokat kiszűrve 4,5 százalékkal, a második legnagyobb alágazat, a növényi olaj gyártásának termelése 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben. Emellett meghatározó az italgyártás 30 százalékos, a gyümölcs- zöldségfeldolgozás és tartósítás 24,9 százalékos, a takarmánygyártás 22,6 százalékos és a tejfeldolgozás 9,2 százalékos, változatlan áron mért teljesítménybővülése is – részletezte. 

A miniszter szerint az élelmiszeripar növekvő termelése bizonyítja az ágazat ellenállóságát és a hazai élelmezésbiztonságban betöltött stratégiai szerepét, az élelmiszerek magas külkereskedelmi többlete pedig hozzájárul a nemzetgazdaság külkereskedelmének stabilitásához is. 

A kedvező eredményekben fontos szerepet játszanak az élelmiszeripari vállalkozások elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztései, melyek növelték a hatékonyságot és a nemzetközi versenyképességet – hangsúlyozta Nagy István a közleményében. 

(MTI)

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Öt autó rohant egymásnak az M7-esen Törökbálintnál

Több autó is egymásnak rohant az M7-es autópályán Törökbálintnál, ami miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.