Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Jelentősen növekedett a vényköteles gyógyszerek forgalma májusban

Nem túl biztató adatok érkeztek a legfrissebb statisztikával: havi és éves összehasonlításban is jelentősen megugrott a vényköteles gyógyszerek értékesítése Magyarországon.

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatait elemző Hiflylabs Zrt. jelentéséből derült ki – melyet a Világgazdaság is szemlézett –, hogy a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma májusban ismételten gyorsabban növekedett az áprilisban tapasztalt lassulás után.

A statisztikai adatok szerint a bruttó forgalom 50,1 milliárd forint volt az év ötödik hónapjában, mely 6 százalékos bővülés áprilishoz, valamint 11,9 százalékos az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A Világgazdaság rámutatott, az adatok értékelésénél figyelembe kell venni azt is, hogy akkor még hatályosak voltak a korlátozó intézkedések, melyek befolyásolhatták a vényköteles gyógyszerek értékesítését.

Az eladások értékéhez hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett: idén májusban ugyanis 16,3 millió doboz vényköteles terméket értékesítettek a magyar gyógyszertárak, ami az előző év azonos időszakához képest 5,6 százalékos, áprilishoz képest pedig 4,9 százalékos növekedést jelent.

A statisztikából egy riasztó adat is kiderült: az eladások növekedéséhez 2,2 százalékos emelkedéssel a szívgyógyszerek járultak hozzá, e kategóriába pedig a szívre ható gyógyszerek mellett az értágítók is beletartoznak. Az adatok szerint mindkét alkategóriában közel 5 százalékkal növekedett az eladott dobozszám.

Egyetlen kategória volt, ahol visszaesett a növekedés, a fertőzésellenes szerek körében, ahol 0,3 százalékpontos visszaesést jegyeztek. E termékcsoport tartalmazza az antibiotikumokat is, melyek darabszámának eladása 10 százalékkal esett vissza áprilishoz képest, míg az előző év azonos időszakához képest 60 százalékos a növekedés.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.