Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,53 Ft
Euró
390,80 Ft
Font
457,94 Ft
Bitcoin
63,849 $
Fotó: Ronaldo egykori brazil futballista a FIFA bajnoki trófeájával az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án. Az esemény május 26-ig tart. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Múltidéző: Ronaldo rejtélyes rosszulléte, ami aztán a brazilok vb-címébe került

Szerző: Bense Róbert

24 évvel ezelőtt a brazilok rémálomszerű világbajnoki döntőjétől volt hangos a sajtó.

Bense Róbert

2022. július. 14 - 20:15

1998. július 12-ét írunk, a Stade de France-ban 80 ezer néző, a világon pedig százmilliók látják, ahogyan a francia válogatott először emelheti magasba a világbajnoki serleget, ráadásul hazai pályán, ami talán minden focista álma.

A francia aranygeneráció sokak kedvencévé vált, Barthez, Deschamps, és persze Zidane nevére ma is felkapják a fejüket a rajongók, aki pedig akkor látta őket, az tudta, hogy nem ismertek elvesztett meccset. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A brazilok egészen addig hasonló mentalitással játszottak, az álomdöntő pedig összejött, mindkét nemzeti csapat szó szerint elverekedte magát a fináléig, ahol aztán végre farkasszemet nézhettek egymással. A brazilok tekintetével viszont valami nagyon nem stimmelt.

Az, hogy a franciák végül 3-0-s győzelmet arattak Brazília felett, majdnem napra pontosan 24 éve ismert tény. Az viszont, hogy Ronaldo milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a mérkőzés előtt, sokak számára a mai napig újdonságnak számít.

Pedig annyira nem tűnt drámainak a helyzet, habár az akkor még csupán 21 éves fenomén korábban kapott egy rúgást a térdére, ami miatt felmerült a lehetősége, hogy ki kell hagyja a döntőt, Ricardo Teixeira mester gyorsan eloszlatta a pletykákat – akkor még nem tudta, hogy ezzel jártak a lehető legrosszabbul.

A válogatott orvosi stábja igyekezett „összedrótozni” Ronaldót, aki egy sor fájdalomcsillapító injekciót kapott. A problémák ezt követően, egészen pontosan a mérkőzés napján kezdődtek, az ebéd utáni pihenőn ugyanis Roberto Carlos csak annyit vett észre, hogy szobatársa valamiféle rohamot kapott, és rángatózik az ágyán.

A csapat orvosai azonnal Ronaldóhoz siettek, azonban ők sem tudták, mi lehetett a rosszullét oka, miközben a csapattársak teljesen pánikba estek, azt hitték, Ronaldo meghalt. Erről persze szó sem volt, végül pedig szerencsére jobban is lett a brazilok csillaga, azt viszont ekkor már nem kockáztatta meg Teixeira, hogy benevezze a keretbe.

Ronaldót kivizsgálásra szállították, egészen este 8-ig pedig úgy volt, hogy nem lép pályára. Akkor aztán megjelent és végül játékra jelentkezett, a FIFA pedig elfogadta a keret módosítását – mint ahogy arra Dénes Tamás is visszaemlékezett, aki személyesen is átélhette a döntőt.

A happy end azonban elmaradt. Brazília válogatottja ugyanis kis túlzással élve nem volt ott a meccsen. Fejben legalábbis biztosan nem. A szétesett, sokkos csapat 27 percig tartotta magát, végül sima verést kapott az eksztázisban focizó franciáktól. Zidane gyakorlatilag már az első félidőben elintézte őket.

Brazília akkor nemzeti tragédiaként élte meg a vereséget, de a „futballisten” már csak olyan, hogy igyekszik döntetlenre játszani. Négy évvel később Franciaország már a csoportkörben kiesett, Brazília pedig Ronaldo duplájával megszerezte a hőn áhított világbajnoki címet. Ennek már 20 éve, a brazil válogatott pedig azóta sem nyert vébét. Ki tudja, talán majd idén. Ronaldo mindenesetre már biztosan nem lesz ott a pályán.

MTIEPAAntonio Lacerda