Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,59 Ft
Euró
397,78 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
66,640 $

Pénzügyi elemző: ha tovább romlik a helyzet, az euró árfolyama eléri a 440-450 forintot

A keddi nap több tekintetben is negatív hangulatú volt, ugyanis 20 éve nem volt példa arra, ami ma történt: 412 forintba került egy dollár kedd reggel, ugyanannyiba mint az euró.

...svg content...Fotó: Pixabay
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ATV Híradójának legfrissebb riportja ezúttal a kifejezetten aktuális devizapiaci helyzetet, a forint romlásának ütemét, valamint a közeljövőben várható változásokat boncolgatta a forint rohamos romlásának fényében.

Mint ismert, az MNB kedden napközben 9,75 század százalékra emelte az alapkamatot, így reagálva a forint megállni nem akaró zuhanórepülésére. A keddi nap azonban más okból is „különleges” volt: a devizakereskedelemben új rekordot döntött a dollár, 412 forintot ért. Soron kívül Gyerekekkel teli busz ütközött össze egy kamionnal Romániában, sokan megsérültek

Az ATV pedig olyan pénzváltóról is beszámolt, ahol már 415 forintért adtak egy dollárt. Habár az MTI közlése szerint reggel erősödött a forint – vagyis a hétfő esti 409 forint után egészen 406 forintra erősödött –, délelőtt már a 416-os rémálomszintet is elérte.

Az ING Bank elemzője a forint mélyrepülése kapcsán úgy fogalmazott, „ugyanaz zajlik a piacokon, amit az elmúlt napokban láttunk, és amit megszoktunk”, hozzátéve, hogy több tényező is befolyásolja a forint árfolyamát, ám ezek sem változnak meg egyik pillanatról a másikra, így a forint erősödése is bőven várat magára.

„A felső határ valahol 420 körül lehet. Ha ezt átvisszük, akkor bizony már a 440-450-es kategória jön, mint következő úgynevezett ellenállási szint. Én abban bízom, hogy ezt azért nem lépjük meg, nem fogunk eljutni odáig, a Magyar Nemzeti Bank is, ha minden igaz megpróbál tenni annak érdekében, hogy a forint gyengülését megállítsa”

– vélekedett Virovácz Péter.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke kijelentette:

„A jegybank feladata egyértelmű, leghatározottabban fellépni a másodkörös inflációs hatások elkerülése, és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében. Ezt tettük, ezt tesszük, és ezt fogjuk tenni a következő időszakban is.”

Ennek ellenére Molnár László, a GKI vezérigazgatója nem így látja, úgy véli ugyanis, hogy a befektetők nem hisznek a nemzeti bank politikájának.

„Kényszeredett kamatemelés. Ha kikényszeríti a piac, akkor emelnek, de nincs benne semmilyen előretekintő megoldás. Azért ne felejtsük el, hogy kijött a júniusi inflációs adat, ami 11,7 % volt, ha így nézzük, akkor negatív kamat van még mindig az alapkamaton.”

Bod Péter Ákos közgazdász pedig rámutatott, a magyar valuta körüli pániknak semmi köze a gazdasági hírekhez, meglátása szerint ugyanis az ok máshol keresendő, nevezetesen a kormány kiszámíthatatlan viselkedésében.

„Ez a bizonytalanság rávetül a forintra. Nem tesz jót egyébként ennek az egész ügynek az a statáriális eljárás, amivel adót változtatnak Magyarországon. Ez mind azt üzeni, hogy a magyar kormány kapkod, ezért az emberek – és főleg a magyarok – menekülnek a forinttól.”

Bod Péter Ákos végezetül az ATV Híradójában megosztotta: szerinte egy tisztességes gazdaságpolitika lenne a leghasznosabb, amihez az is hozzátartozik, hogy a kormány egyértelművé teszi, mit tervez a hatósági árakkal, vagy éppen az üzemanyaggal.

Tragikus földcsuszamlás történt Ecuadorban, többen meghaltak

A heves esőzések földcsuszamlásokat idéztek elő Ecuadorban, aminek következtében többen életüket vesztették.