Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,63 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,70 Ft
Bitcoin
64,043 $

Rusvai: a nyári koronavírus egy anomália, a majomhimlőtől pedig nem kell tartani

A virológus a koronavírus-járvány és az újonnan megjelent majomhimlő kapcsán is megosztotta meglátásait.

Fotó: Twenty20
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorában beszélt a nyári koronavírusról, de említést tett az újonnan megjelent majomhimlőről is. Rusvai azzal kezdte, hogy a nyári koronavírus egy anomália, mert eddig nyáron kevésbé volt jelen a vírus, illetve alapvetően a légúti megbetegedések, azonban most találkozhatunk emelkedő esetszámokkal.

Megjegyezte, a BA.5 omikronváltozat miatt emelkedik az esetszám Romániában, Németországban és Portugáliában is, az emlékeztető oltások szükségessége kapcsán pedig kijelentette, sokkal inkább ősszel lenne szükség rájuk, s főként a krónikus betegek és a 80 év felettiek körében. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Meglátása szerint a tudósoknak sokkal többet kellene foglalkozniuk a koronavírus elleni oltóanyagok által kiváltott mellékhatásokkal, valamint a sokak életét megkeserítő poszt-covid szindrómával is, melyekről tudjuk ugyan, hogy léteznek, ám nem rendelkezünk elegendő információval róluk.

Rusvai megosztotta, ő maga nem tervezi felvenni az újabb védőoltást, mert bár „oltáspárti”, de nem „oltás-soviniszta”. Ezt követően az újonnan megjelent és relatíve gyorsan terjedő majomhimlőről is szót ejtett, a betegség magyarországi terjedése kapcsán pedig megosztotta, másfél hónap leforgása alatt több mint 4000 embernél diagnosztizálták a megbetegedést, ám szerinte ez a szám a valóságban inkább 12 ezer fő környékén lehet.

Hangsúlyozta, nem biztos, hogy mindenki tud arról, hogy megfertőződött, ám ennek ellenére is terjesztheti a betegséget. Rámutatott, az emberek többsége csak a médiában látott képek alapján tájékozódik, és azt gondolják, hogy csak akkor betegednek meg, ha hólyagok alakulnak ki testükön, ám ezek a hólyagos tünetek csak a legjellegzetesebb esetek.

Rusvai hangsúlyozta, ezek a kiütések lehetnek herpesz- vagy pattanásszerűek is, így felismerésük is jóval nehezebb, de a tünetek közé sorolható például a torokfájás is, mely megannyi más betegségre is jellemző. A majomhimlő terjedése kapcsán megosztotta, jelenleg főként a homoszexuális férfiak körében a legelterjedtebb a vírus, ám ez nem jelenti azt, hogy csak ez a csoport kaphatja el a betegséget.

Kiemelte, nagyon fontos, hogy elkerüljük a stigmatizációt, hiszen a kommunikáció elengedhetetlenül fontos a vírusok elleni küzdelemben. Rámutatott, amennyiben valaki megfertőződik a vírussal, úgy nem kell azonnal pánikba esni, mert nincs tartós hordozás, s a gyógyulás három héten belül végbe is megy. A további terjedést viszont mindenképpen meg kell akadályozni, éppen ezért szerinte érdemes lenne Magyarországon is alkalmazni az úgynevezett gócoltást, magyarul azokat immunizálni, akik bármilyen fizikai kapcsolatba kerülnek egy fertőzöttel.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.