Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,62 Ft
Euró
390,81 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
60,290 $

Szent-Iványi: „Orbán megrészegült a saját sikerétől”

Szent-Iványi István, az SZDSZ korábbi európai parlamenti képviselője és Magyarország szlovéniai nagykövete kemény szavakat fogalmazott meg Orbán Viktor politikája kapcsán.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A főként balkáni hírekre fókuszáló angol nyelvű hírportál, a Balkan Insight tett közzé terjedelmes írást arról, hogy Magyarország meglehetősen nehéz külpolitikai helyzetbe került, mivel az Orbán-kormánynak okosan kell manővereznie az eddigi oroszpolitika és a nyugati elkötelezettség között.

Annak ellenére, hogy rekordmértékű győzelmet arattak április 3-án, megsemmisítve az intézményes ellenzéki pártokat, Orbán retorikája nemhogy konszolidálódott, de még élesebbé is vált, amire Szent-Iványi is felhívta a figyelmet: Soron kívül Egyenruhás ellen indult eljárás, miután a nyílt utcán bántalmazta élettársát

„Orbán megrészegült a saját sikerétől. Ebben a helyzetben arra számítok, hogy a retorikája még élesebb lesz, semmi jele nem lesz annak, hogy megváltoztatja az oroszbarát és unióellenes álláspontját”

Ahogyan a Balkan Insight is felhívja a figyelmet, nagyon sok külpolitikai szakértő egyetért ebben a volt nagykövettel, sokak számára meglehetősen kényelmetlenné kezd válni Magyarország politikája. Példának fel is hozzák, hogy az eddigi szövetséges, ám a háború és Oroszország kapcsán radikálisan ellentétes álláspontot képviselő Lengyelországban nem is fogadták Áder Jánost, mielőtt leköszönt volna a köztársasági elnöki pozícióból.

A lap a szakértők alapján kitért Novák Katalin kinevezésére is, amely szerintük egyfajta kármentés Orbán részéről, hogy a magyar diplomácia „kellemes” arcát mutassák fel. A 42 éves egykori családügyi miniszter óvatos kommunikációt folytat azóta: nem tért el erősen a magyar diplomáciai hozzáállástól, viszont élesen elítélte az orosz agressziót, valamint szolidaritást vállalt Kijev mellett.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Ugrosdy Márton, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Intézet vezetője szerint egyértelműnek látszik, hogy Novák Katalin kinevezésével egyfajta „konzervatív Caputovát” akarnak felépíteni – a szlovák elnököt azonban közvetlenül a nép választotta meg és nem a kormánytöbbséggel rendelkező párt emberei.

„Ő gyakorlatilag olyan, mint Orbán, csak szoknyában” – fogalmazott Szent-Iványi, aki látványosan nem veszi be a trükköt, amivel a szakértők szerint a Fidesz próbálkozik. Ráadásul az is mindenki számára világos, hogy igazán Orbán Viktor határozza meg a magyar diplomácia csapásvonalát, nem Novák.

Szent-Iványi szerint egyébként „stratégiai hiba” volt az a politika, amit a Fidesz folytatott a háború óta, ugyanis függetlenül attól, hogyan ér véget a háború, Európa már nem fog visszatérni a korábbi status quóba, nem lesznek olyan erős gazdasági-politikai kapcsolatok Oroszországgal és egy új Hidegháború fog kitörni, ahol Magyarország a rossz oldalon áll.

„Amikor egy olyan védelmi minisztered van, amelyik üzletel Oroszországgal, az nagy pofon a NATO számára” – fogalmazott Szent-Iványi Szalay-Bobrovniczky Kristóf kapcsán, akivel kapcsolatban már felmerült, hogy olyan vállalatokban is érdekelt, amelyben az oroszok is.

Videón a Bayern München és a Real Madrid fordulatos BL elődöntője

A Bayern München és a Real Madrid végül nem bírt egymással a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Münchenben.