Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,76 Ft
Euró
387,45 Ft
Font
451,52 Ft
Bitcoin
66,447 $

Egyre nagyobb a baj a boltokban, csak veszteségesen tudják betartani az árstopot

Telik az idő, az árstop maradt, az infláció az egekbe szökött, a helyzet pedig csak egyre rosszabb lesz: a kisboltosok napról napra küzdenek, hiszen csak veszteségesen képesek betartani a kormány árstopját.

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hvg.hu felkereste a témában Süveges Lászlót, egy Békés megyei kisbolt vezetőjét, aki úgy fogalmazott az árstop és annak hatásai kapcsán, hogy:

„Most már a nagykereskedők is mennyiségi korlátozást vezettek be: jelenleg a kristálycukorból naponta 20 kilót vehetünk maximum, ami miatt az üzletben is szabtunk egy mennyiségi korlátot. A kristálycukornál és a lisztnél áruhiányt is érzünk, a cukornál nagyrészt a befőzési szezon miatt. Nem tudunk úgy tíz kilókat kiadni egy embernek, hogy mi sem kapunk többet 20-nál.” Soron kívül Üvegszilánkok voltak a gyermekek ebédjében az iregszemcsei általános iskolában, többen megsérültek

A cukorhiány közel egy hónapja ütötte fel a fejét, ám akkor még 340 forintért hozzá lehetett jutni, mostanra azonban ez az összeg 570 forintra emelkedett. A liszt esetében némiképp jobb a helyzet, az egyik fajtából be tudott bevásárolni a vállalkozó, ezért ott mennyiségi korlátozást sem kellett bevezetni.

„Ha a hatósági áras termékek közül mindenből csak 10 kilót és 10 litert adnánk el naponta, az olyan 15-20 ezer forint közötti veszteséget termelne”.

Süveges hozzátette, ha csak 10 forint veszteséggel számol napi szinten, már az is 300 ezer forint veszteséget jelent havonta, mely egy dolgozó havi bérének is megfelel. A kisboltosok nem tudják beépíteni az extraköltségeket az ársapka nélküli termékeikbe sem, hiszen azok is drágulnak, ráadásul az üzemanyaggal ellentétben a boltosok nem is kapnak semmiféle térítést a növekvő költségek enyhítésére.

A drágulás azonban igen negatív hatással van a vásárlókra is, hiszen a luxustermékek kereslete jelentősen csökkent, ez pedig az alapvető élelmiszerek miatt megnövekedett kosárértéknek köszönhető. A vásárlói szokások változása azonban akár azt is előidézheti, hogy az emberek sokkal tudatosabban fognak vásárolni, s kevesebb élelmiszert dobnak ki.

„Most hoztuk meg azt a döntést, hogy vasárnaponként bezárjuk a boltunkat. Korábban ebben az időintervallumban mentek nagyon a drágább termékek, például a drágább chipsszek vagy energiaitalok. Mostanában alig veszik őket, a vasárnap is ugyan olyan rossz, mint egy sima hétköznap”

– fogalmazott Süveges László.