Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Számos települést evakuáltak a pusztító erdőtüzek miatt Spanyolországban

A szakértők szerint az éghajlatváltozás számlájára írható a szokatlanul magas hőmérséklet, amely fokozza az erdőtüzek kialakulásának kockázatát.

Fotó: Erdőtűz pusztít az észak-spanyolországi Pamplona közelében 2022. június 18-án. MTI/EPA/EFE/Villar Lopez
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A spanyol tűzoltók az ország számos részén azért küzdenek, hogy megfékezzék a több ezer hektáron pusztító erdőtüzeket, emellett 25 érintett települést is evakuálni kellett, hogy garantálni tudják a helyiek biztonságát.

A korai hőhullám Spanyolország több pontját sújtja, ugyanis jó néhány városban 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, amely általában augusztusban várható, emellett az idei csapadékhiány és az erőteljes széllökések is hozzájárultak az erdőtüzek kialakulásához. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A legnagyobb károkat Zamora tartományban tapasztalták, ahol több mint 25 ezer hektár égett el, a tűzvész következtében pedig legalább 10 települést evakuáltak, ugyanis a lángok számos falu határát elérték.

Az érintett területekre több mint 500 tűzoltót vezényeltek, akiket vízszállító repülőgépekkel és helikopterekkel támogatnak a tűz megfékezésében, emberi áldozatokról pedig nem érkezett jelentés – közölte a breakingnews.ie.

Katonai tűzoltóegységeket is bevetettek Zamora, Lleida és Navarra térségében, ez utóbbi esetében pedig 15 kisebb falut is evakuáltak elővigyázatosságból, valamint arra kényszerültek, hogy a Madridból Spanyolország északnyugati részébe közlekedő nagysebességű vonatjáratot töröljék, amely vasárnap indult újra.

Az előrejelzések szerint a szokatlanul magas hőmérséklet várhatóan szerdán fog csökkenni, amely az éghajlatváltozás következtében alakult ki, miközben Katalónia északkeleti részén több helyen is erdőtüzek pusztítanak, köztük Lleidában, Tarragonában és a Garraf természetvédelmi parkban.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.