Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Jól indult a balatoni turisztikai szezon, egyelőre nem érzékelhető spórolási kényszer

A tavalyihoz képest nagyjából 15 százalékkal növekednek az árak a balatoni éttermekben, de a vendégek száma nem csökkent. 

...svg content... MTI/Varga György
Belföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy jól indult a balatoni turisztikai szezon az idén, a szállásfoglalásokban nem látszik visszaesés, az éttermekben sem csökkent a végszámlák összege, az árak emelkedése ellenére a vendégek részéről egyelőre nem érzékelhető spórolási kényszer. 

Csapody Balázs úgy véli, hogy a pandémia alatt felpörgött belföldi turizmusból hosszú távon is profitálhat a Balaton, mert új vendégkört is nyert vele – mondta a Világgazdaságnak.  Soron kívül Gulyás Gergely Magyar Péterről: „Időben szóltam, hogy elmebeteg”

Az éttermi árak kapcsán kifejette, hogy a tavalyhoz képest átlagosan 15 százalékos drágulás elengedhetetlen, de nagyon moderáltnak számít a tényleges és mindenki által érzékelhető áremelkedésekhez képest. Kiemelte, hogy a környező országokban azonban már 30 százalék az áremelés mértéke. 

Idén több balatoni étterem a nyitvatartási idő csökkentése mellett döntött, köszönhetően a munkaerőhiánynak és az áremelésnek, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel is képes megfelelő szinten üzemelni. 

Ezért több helyen bevezették a sziesztaidőt, amely a mediterrán országokból ismerős, tehát ebéd és vacsora között zárva tartanak, máshol viszont teljes szünnapokat vezettek be – írja a napi.hu

A szakember hozzátette, hogy az energiaárak robbanása konyhatechnológiai fejlesztésekre is rákényszeríti a vendéglátósokat a kisebb energiafelhasználás érdekében, az alapanyagköltségeket pedig az étlap racionalizálásával, a szűkebb, szezonális választékkal igyekeznek optimalizálni.