Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,55 Ft
Euró
391,49 Ft
Font
458,12 Ft
Bitcoin
59,403 $

Rossz hír a nyaralóknak, ennyivel drágul a horvátországi pihenés

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik idén az Adriát választják, ugyanis a szállás, az étkezés és a strandolás is jóval többe kerül, mint a pandémia előtt.

Fotó: Turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. július 1-jén. MTI/EPA/Antonio Bat
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Večernji list számításaiból kiderül, miszerint Horvátországban jelentősen emelkedtek a turisztikai szolgáltatások árai az elmúlt évekhez képest, amelyet az infláció és a forint gyengülése is súlyosbított.

Korábban egy négyágyas apartman napi bérleti díja 650 kunába, azaz 35 ezer forintba került, amely most átlagosan 11 ezer forinttal drágább, ám az sem kizárt, hogy a nagy kereslet miatt augusztusban még ennél is többet kérnek érte. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Hasonló a helyzet a hotelekben is, ahol szinte kivétel nélkül 30 százalék feletti az áremelkedés, ha összehasonlítjuk a járványhelyzet előtti adatokkal. De nem csak a szállások, hanem a strandok és a vendéglátóhelyek szolgáltatásai is drágultak, méghozzá nem is kevéssel.

A horvát lap felmérése szerint egy négytagú család nagyjából 600 kunából (32,4 ezer forint) tud tisztességesen megvacsorázni egy átlagos tengerparti étteremben, amely szintén 30 százalékkal több, mint ami korábban megszokott volt.

A strandok esetében szinte már sehol sem lehet napágyat és napernyőt bérelni napi 150 kuna (8 ezer forint) alatt, emellett egyre gyakoribb az is, hogy az öltözőfülkék használatáért is fizetni kell – írta a Világgazdaság.

A horvát tengerpart idén is északon, illetve délen a legdrágább, tehát Rovinj és Dubrovnik térségében, a legkedvezőbb árakra pedig a Senj és Zadar között húzódó sávban lehet számítani. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a forint az euróhoz és a kunához képest is sokat gyengült az elmúlt időszakban.

Tavaly júniusban középárfolyamon még 47 forintért vásárolhattunk meg egy kunát, most viszont már 53 forintért, azaz közel 12 százalékkal többet kell fizetnünk érte.

Az árrobbanás azonban továbbra sem rontott a horvát tengerpart népszerűségén, sőt, már az előszezonban 10 százalékkal több vendég nyaralt Dalmáciában, mint a 2019-es év azonos időszakában.