Még a koronavírus-járvány sem árthat a hazai sörpiacnak
Számos ország söriparát megviselte az elmúlt időszak, Magyarországon azonban még a költségvetési hozzájárulását is növelni tudta az ágazat.
Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója arról számolt be a Világgazdaságnak, hogy a prémiumsörök népszerűsége szárnyal, esetükben már 30 százalékos piacrészesedésről beszélünk, de az alkoholmentes sörök fogyasztása is növekedett. A harmadik meghatározó trend az alapanyaggyártók oldaláról érkezett, nagy mennyiségű új nemesítésű árpa, belőlük készített maláta és új komlófajták kerültek ugyanis a piacra.
A kézműves, kraftszegmens nemzetközi szinten megtorpanni látszik, a legújabb termékfejlesztéseket gyakran már öncélúság és túlzások jellemezték, a globális termékpalettát látva azonban jó hír, hogy a tíz legnagyobb hazai sörfőzde világszínvonalú termékeket állít elő – számolt be a Napi.
Magyarország söriparát kevésbé viselte meg a koronavírus-járvány, mint a nagy sörpiacok zömét, de az ágazat várhatóan idén sem éri el a 2019-es, világjárvány előtti termelési mennyiséget és értékesítést. Bár még mindig sok a külső kockázati tényező, remélhetőleg jövőre az ágazat visszatér a régi kerékvágásba.
A sörgyártás jövője a szabályozói környezeten is múlik, a jövedékiadó-emelés pedig ilyen értelemben veszélyt jelent az idén elindult növekedésre. A teljes ágazat közvetlen költségvetési hozzájárulása azonban a járvány alatt is nőtt, és tavaly meghaladta a 80 milliárd forintot.