Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,70 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
61,981 $

Ukrajna felhördült Macron szavaira: „Ne alázd meg Oroszországot!”

A francia fél továbbra is a párbeszéd fenntartására törekszik a Kreml vezetőjével, az ukrán külügyminiszter szerint viszont a szövetségeseknek arra kellene összpontosítaniuk, hogy a helyére tegyék Oroszországot.

Fotó: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond az elnökválasztás második fordulója elõtt tartott utolsó kampányrendezvényén a dél-franciaországi Figeacban 2022. április 22-én. A francia elnökválasztás április 24-i második fordulójába Macron és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje jutott be. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Emmanuel Macron francia elnök sikeresen magára vonta Ukrajna haragját, miután kijelentette, szerinte létfontosságú, hogy Oroszországot ne alázzák meg az invázió miatt, és Vlagyimir Putyin elnök kiutat találjon a helyzetből, amelyet Macron „fundamentális hibának” nevezett.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem ért egyet a francia állásponttal; szerinte a szövetségeseknek „inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy a helyére tegyék Oroszországot”, mivel az „önmagát alázza meg”. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Macron többször is beszélt telefonon Putyinnal a fegyverszünet és a tárgyalások közvetítése érdekében, a francia fél ugyanis az Egyesült Államok és Egyesült Királyság álláspontjával ellentétben fontosnak tartja, hogy párbeszédet tartsanak fel a Kreml vezetőjével.

Kuleba egy Twitter-üzenetben fejtette ki a véleményét, amelyben kijelentette, hogy „a felhívások, amelyek Oroszország megalázásának elkerülésére szólítanak fel, csak Franciaországot és azokat az országokat alázhatják meg, amelyeket erre felhív”.

Kijev szerint Oroszországnak nem szabad területi engedményeket kapnia Ukrajnától, mivel az orosz inváziót nemzetközileg brutális agressziónak ítélték meg – olvasható a BBC cikkében.

Macron korábban arról beszélt a francia sajtónak, hogy Oroszország vezetője „elszigetelte magát”.

„Úgy gondolom, és mondtam is neki, hogy történelmi és fundamentális hibát vétett népe, saját maga és a történelem ellen. Az elszigetelődés egy dolog, kikerülni belőle azonban igen bonyolult”

– tette hozzá.

A francia állásponthoz Mario Draghi olasz miniszterelnök is csatlakozott, azt sugallva, Európának „hiteles tárgyalásokra van szüksége”.

Mindeközben az ukrajnai harcok epicentruma továbbra is a keleti Szeverodonyeck, a védők kitartanak az orosz tankok, gyalogság és tüzérségi lövedékek ellenére. Ha a város elesne, Luhanszk régió az orosz erők és a helyi szeparatisták kezébe kerülne, akik a szomszédos Donyeck régió nagy részét is ellenőrzésük alá vonták.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.