Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Zivatarokkal kezdődik a hosszú hétvége

Vasárnaptól azonban már a napsütésé lesz a főszerep.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A napos péntek délutánt követően délnyugat felől kiterjedt, vastagabb felhőtömb érkezik, amelyből késő estétől a Dunántúlon zápor, zivatar is várható.

Ez a rendszer éjszaka kelet felé mozog, de a Tiszántúlt csak reggel éri el, miközben gyengül a csapadék intenzitása. Szombaton felszakadozik, csökken a felhőzet, legkésőbb a keleti határszélen süt ki a nap. Ekkor az újraképződő gomolyfelhőkből szórványosan várható, helyi jelleggel zápor, zivatar. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Dunától keletre az északkeleti, keleti, a Dunántúlon a délies szelet kísérik élénk lökések, majd szombaton sok helyen északnyugatira fordul a szél. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között, északkeleten néhol 10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 és 32 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:

Az Alpoktól és a Kárpátoktól északra anticiklon helyezkedik el, amely még Dél-Anglia és a Németalföld időjárását is meghatározza: kevés a felhő, sokat süt a nap, és csapadék sem alakul ki. Száraz, napos idő van a mediterrán térségben, különösen annak középső és keleti részén is.

Finnország felett viszont nagykiterjedésű ciklon örvénylik, amely Skandináviára is kiterjed, hidegfrontja pedig a Kelet-európai-síkságon át az Északkeleti-Kárpátokig húzódik. Arrafelé közepesen és erősen felhős az ég, több helyen eső, záporeső esik, a legtöbb Finnországban és Észtországban.

Az említett front két oldalán jelentős a hőmérséklet-különbség: attól keletre sokfelé 25 és 30 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérséklet, nyugatra csak 13-20 fok a jellemző. Dél felé haladva ez a kontraszt eltűnik, a Földközi-tenger térségében – a hegyvidékek és a tengerparti térség kivételével – szinte mindenhol 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Az Ibériai-félszigeten egy sekély ciklon miatt több a felhő, és záporok, zivatarok is előfordulnak. Ugyancsak úgynevezett konvektív csapadék alakul ki délután, este az Alpok keleti felén, amely délkelet felé terjed, és Dél-Ausztriában, Szlovéniában és Észak-Horvátországban okoz lokálisan felhőszakadásokat, majd éjszaka elhal.

Szombat estig a Kárpát-medencében jobbára napos idő várható, de éjszaka és szombat délelőtt zivatarzóna vonul át nyugatról kelet felé.

MTI