Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,90 Ft
Euró
387,48 Ft
Font
451,70 Ft
Bitcoin
65,716 $

A pedagógusok egyre kétségbeesettebbek: „most kellene felállni és elmenni“

A szakszervezetek a jövő héten folytatnák a tárgyalást a kormánnyal, amelyre Maruzsa Zoltán régi-új köznevelési államtitkárt jelölték ki. 

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy nemcsak a gazdaság teljesítőképességétől, hanem az Európai Unióval való megállapodástól is függ a tanárok béremelése. Erre reagált a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki kijelentette, hogy „a kormány már a választás előtt megkapta az unió szerződéstervezetét, ami alapján lenne pénz béremelésre“. 

Gulyás Gergely elismerte, hogy a pedagógusok követelése jogos, és tényleg nagyon alacsony ma Magyarországon a bérük, de hozzátette, hogy a fizetések emelése nemcsak a magyar gazdaság állapotától, hanem az uniótól is függ.

Ha a magyar baloldal képviselői például nem azon dolgoznának havi sokmillió forintért, havi 5 millió forintért az Európai Parlamentben, hogy Magyarországtól elvegyenek pénzeket, hanem azzal foglalkoznának, hogy Magyarország hozzájusson a nekünk a jogszabályok szerint járó pénzekhez, akkor lényegesen előbbre lennénk” – idézi Gulyást az ATV.

Gosztonyi Gábor, a PSZ elnöke azonban azt állítja, hogy Brüsszelnek már korábban sem volt kifogása a béremelés ellen: 

A választások előtt már a kormány fiókjában volt az a megállapodás-tervezet, amelyben az Európai Bizottság, teljesen egyedülálló módon biztosította volna európai forrásokból a magyar bérek rendezésének egy bizonyos részét“ – mondta. 

Kiemelte, hogy az emeléshez önrészt kellett volna illeszteni, és hozzájárulni ahhoz, hogy automatikussá váljon a bérrendezés. A nem lepődött meg azon, hogy a köztársasági elnök, Novák Katalin aláírta a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítást. Az alelnök úgy fogalmazott: mennek tovább, egészen a strasbourgi emberi jogi bíróságig.

Megfordult egy pillanatig a fejemben, hogy most kellene felállni és elmenni, de gyakorlatilag innentől kezdve csak a törvényileg előírt kötelező munkámat fogom elvégezni, semmilyen pluszt nem fogok belehelyezni az oktatásba“ – ezt már Czédly Mariann fejlesztőpedagógus tette hozzá. 

A szakszervezetek sztrájkbizottsága a jövő héten folytatná az egyeztetéseket a kormánnyal, amely tárgyalásra Maruzsa Zoltán régi-új köznevelési államtitkárt jelölték ki.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.