Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,340 $

Nagy a baj: akár júliusig is elhúzódhat a babatápszerhiány az USA-ban

Miután fertőző baktériumokat fedeztek fel a tápszerekben, négy csecsemő kórházba került, kettő pedig elhunyt, így leállt a gyártás is.

Fotó: Twenty20
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egyesült Államokban jelenleg nem találni a polcokon babatápszereket, és az FDA legfrissebb közlése szerint júliusig nem is lesz megoldva a helyzet. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) vezetője, Robert Califf csütörtökön egy szenátusi meghallgatáson jelentette be, hogy a tápszerhiány nagy valószínűséggel nem is fog megoldódni júliusig.

A szenátoroknak Califf azt mondta, hogy várakozásai szerint a hiány július végére megszűnhet, s szerinte végül még többlet is lesz a boltokban. A babatápszerhiány azt követően alakult ki az Egyesült Államokban, hogy az Abbott Nutrition michigani üzemében (mely az USA legnagyobb üzeme) olyan problémákat találtak, mely ahhoz vezetett, hogy az FDA februárban leállította a gyárat.

Az Independent jelentése szerint az FDA azt követően vizsgálódott az üzemben, hogy több csecsemő is megbetegedett a gyárban készült tápszerektől. Négy csecsemő fertőződött meg a tápszerekbe került baktériumokkal, melynek következtében kórházi kezelésre volt szükségük, ám végül két csecsemő belehalt a fertőzésbe.

A szövetségi ügynökség kivonult a gyárhoz, majd mintákat vettek a létesítmény több pontján is, s ekkor derült fény arra, hogy több ponton is jelen volt a fertőző baktérium, mire az FDA bezáratta az üzemet, a vállalat pedig február 17-én bejelentette, hogy az összes termékét visszahívja.

Mivel az Abbott az ország legnagyobb üzeme, szinte azonnal hiány alakult ki a babatápszerekből, a helyzet pedig napról napra rosszabb, hiszen a boltokba nem érkezik új szállítmány a leállás miatt. Az FDA közlése szerint minden szükséges lépést megtettek, így ha az utolsó ellenőrzésen is minden megfelel az előírásoknak, úgy hetek múlva újra megnyithatják az üzemet.

A jövő hét elején mesés időjárás vár ránk, a második felében csapadékra is van kilátás

Verőfényes napsütéssel indul a hét, majd a hét második felében záporok és zivatarok zavarják meg a jó időt.