Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,045 $

Márki-Zay abban bízik, hogy külső hatásra dől meg az Orbán-rendszer

MZP szerint a Fidesz propagandagépezete miatt nem lehet demokratikus úton változást elérni, szerinte már csak kívülről érkező hatás döntheti meg az Orbán-rendszert. 

...svg content...Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Márki-Zay Péter arról értekezett a Narratíva podcastben, hogy korábban úgy vélték, az ellenzéki összefogás egy „kijárat“ lehet, amellyel le tudják váltani Orbán Viktort, de ez a reményük azóta elveszett. 

Szerinte már kiépült egy olyan rendszer, amelyben a Fidesz nagyon sok ember számára azt is be tudja bizonyítani, hogy a fekete fehér. Ez a választás tanulása: a propagandagépezet bárkit le tud járatni, képtelenségekkel riogat.  Soron kívül Számos Samsung mobil vált használhatatlanná egy új frissítés miatt

A Fidesz mára már túl erős. Egy olyan rendszert épített fel, amelyben az összefogással sem lehet őket legyőzni, ehhez kellett ez a propagandagépezet és a többi“ – jelentette ki. 

Elmondta, hogy ebben a rendszerben már nem látják azt, hogy lehetne demokratikus választásokat tartani, amelyen le lehetne váltani a Fideszt, ezért hiteles alternatívát akarnak felmutatni a jövőben, mert az összefogás – mint kiderült – nem megoldás. 

Magukat mint hiteles alternatíva, a lengyel Szolidaritás Mozgalomhoz hasonlította, amely „hiteles alternatívát kínált akkor Jaruzelski rendszerével szemben“, ezért most nekik is az a feladatuk, hogy az Orbán-rendszer alternatívája legyenek. 

Bár azt mondta, hogy bízik benne, hogy lesznek olyan demokratikus választások, már nem reménykedik benne, ugyanis 

„április 3-áig az összefogással rendszerváltás volt a cél, most azt látjuk, hogy ez nem választások kérdése a jövőben, hanem valószínűleg külső hatásra egyszer majd összedől ez a rendszer, de nem hiszem, hogy a pártok, és különösen nem a parlamenti politizálás hatására“.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy 12 éve először fordult elő az, hogy veszélyes kihívója akadt Orbán Viktornak, akik, MZP szerint, féltek, egyenesen felkészültek a bukásra – a Telex riportja azonban nem ezt támasztja alá, ugyanis a közvélemény-kutatók azóta napvilágra került munkamódszere megmutatta, hogy valójában nagyon nagy veszélyben nem forgott a Fidesz pozíciója. 

Később Márki-Zay többször visszatért rá, hogy a kormány „lop“, „korrupt“, „megfélemlít“, és olyan erős a propagandája, hogy nem lehet demokratikus változást elérni. 

Azt viszont elmondta, hogy rengeteg lejárató anyag volt a kezükben (Varga Judit videó?), azonban ezek nem kerültek nyilvánosságra, állítása szerint egy részükre nem volt szükség, a másik részüket pedig inkább nem hozták fel, mert úgysem érdekelt volna senkit a háború miatt. 

Az USA és Izrael még mindig egyeztet Irán megtámadásáról

Továbbra sem állapodott meg egymással az USA és Izrael Irán megtámadásáról, aminek kapcsán Joe Biden amerikai elnök is megszólalt.