Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Észak-Korea: Nincs újabb haláleset, a járvány terjedése ellenőrzés alatt áll

Phenjan állítása szerint sikeresen megfékezte a betegséget, a halálozási arányok pedig drasztikusan csökkennek, a szakértők azonban kételkednek az adatok hitelességében.

...svg content...Fotó: gnepphoto / Twenty20
Ázsia

Czinder Tímea

Szerkesztő

Észak-Korea kedden azt közölte, nem regisztráltak újabb koronavírushoz köthető haláleset a lázas betegek között, ami az első ilyen alkalom azóta, hogy a járvány megjelent az országban. Hozzátette, a pandémiával összefüggő esetek csökkenő tendenciát mutatnak.

Észak-Korea először május 12-én jelentette be, hogy a COVID-19 hullám elérte a 25 milliós lakossággal rendelkező országot, ami komoly aggodalmakat szült az oltások hiánya, a nem megfelelő egészségügyi infrastruktúra és a potenciális élelmiszerválság miatt. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Észak-Korea nem közöl adatokat a pozitív teszten átesett koronavírus-fertőzöttekről, ehelyett a lázas tünetekkel járó megbetegedésekről számol be. Április vége óta az összes ilyen eset száma 2,95 millióra emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 68 volt a hivatalos KCNA hírügynökség szerint.

„Néhány nappal a maximális sürgősségi járványmegelőzési rendszer működésbe lépése után a megbetegedési és halálozási arányok drasztikusan csökkentek az országban, a gyógyultak száma pedig nőtt, ami a járvány terjedésének hatékony megfékezését és kontrollálását, és a helyzet egyértelmű stabilizálását jelenti”

– közölte a KCNA.

Sok elemző azonban kétségbe vonja az adatok hitelességét, mondván, ezek csak azt támasztják alá, milyen nehéz felmérni a hullám valódi mértékét az elszigetelt országban; Christopher Green, a Leideni Egyetem koreai szakértője szerint a tesztelés hiánya, az járványkitörések és halálesetek bejelentését akadályozó visszatartó okok és a politikai motivációk miatt a statisztikák értelmetlenek.

Észak-Korea arról tájékoztatott, hogy az országban élelmiszert és gyógyszereket osztanak, katonai orvosokat vetnek be a betegek kezelése során, továbbá bővítik az alapvető gyógyszerek gyártását, bár azt nem részletezte, pontosan milyen típusú készítményeket gyártanak.

Bár Dél-Korea és az Egyesült Államok is felajánlotta, hogy segít a járvány elleni harcban, beleértve az oltásokat is, Phenjan azonban nem reagált az ajánlatra – olvasható a Channel News Asia cikkében.

„A statisztikát tekintve a napi bejelentés aligha hasonlítható össze a nemzetközi sztenderddel, és inkább a hazai közönséget célozza” – mondta Moon Jin-soo, a Szöuli Nemzeti Egyetem docense, utalva az Észak-Korea által közölt 0,002 százalékos halálozási arányra. Dél-Koreában a koronavírus halálozási aránya 0,13 százalék volt kedden.

A dél-koreai kémügynökség korábban arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az Észak-Korea által közölt napi adatok más, a COVID-19 járvánnyal nem összefüggő betegséget is magukba foglalnak, mivel számos, a víz által terjedő betegség már a koronavírus megjelenése előtt is jelen volt az országban.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.