Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,83 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
463,70 Ft
Bitcoin
56,579 $

A hőhullám rekordmeleget hozott Spanyolországban

A szokatlanul meleg tavaszi időjárás az Észak-Afrika felől érkező forró levegő következménye, amely azzal jár, hogy a hőmérséklet akár 15 Celsius-fokkal is az évszak átlaga fölé emelkedhet.

...svg content...Fotó: Strandolók Valencia Malvarrosa nevű tengerparti strandján 2021. július 4-én. MTI/EPA/EFE/Kai Försterling
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az állami meteorológiai hivatal, az AEMET jelentése szerint Spanyolország egyes részein 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek, amely minden idők legmelegebb májusának számít a térségben.

Emiatt 10 régióra adtak ki hőségriasztást szombaton, hozzátéve, hogy ez lehet „az elmúlt évek egyik legintenzívebb” hőhulláma, amely egyre gyakoribb jelenséggé válhat az éghajlatváltozás következtében. Soron kívül Alaptörvény-ellenesnek nyilvánították a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzést

A spanyol egészségügyi minisztérium arra kérte a lakosokat, hogy igyanak sok vizet, valamint lehetőség szerint tartózkodjanak hűvös helyeken és csökkentsék a fizikai aktivitást.

A turisták is tapasztalják a hőséget, amelyet a 32 éves Eric Solis úgy jellemzett, hogy „nem túl kényelmes”, ugyanis kissé hűvösebb, frissebb időre számított útja során, miközben az Egyesült Államokból utazott Madridba.

A szokatlanul meleg tavaszi időjárás az Észak-Afrika felől érkező forró levegő következménye, amely azzal jár, hogy a hőmérséklet akár 15 Celsius-fokkal is az évszak átlaga fölé emelkedhet, ebben pedig több régió is érintett.

A BBC beszámolója szerint a legsúlyosabban érintett régiók Andalúzia délen, Extremadura délnyugaton, Madrid és Castilla La Mancha középen, valamint Aragónia északkeleten.

A dél-spanyolországi Jaén városában az eddigi legmagasabb májusi hőmérsékletet, 40 Celsius-fokot mérték péntek napközben, éjszaka pedig 25,9 fokot, mindemellett a legtöbb helyen 25 fok feletti maradt az éjszakai hőmérséklet.

A tudósok szerint a globális hőmérséklet emelkedésével a hőhullámok egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak világszerte, amelyek hatása feltehetőleg széleskörű lesz.