Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,681 $

Karácsony Gergely: „a hajléktalanság szociális krízis, nem pedig rendészeti vagy esztétikai”

Budapest főpolgármestere nagyon is komolyan veszi a hajléktalanság kérdését, s krízisidőszakban minden évben egyszer elmegy „krízisautózni”.

Karácsony Gergely fõpolgármeste beszédet mond az M3-as metróvonal újabb szakaszának átadóünnepségén a felújított Kálvin téri állomáson 2022. május 14-én. Átadták a budapesti M3 metróvonal központi szakaszán a felújított Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomásokat, így ennek a napnak a délutánjától Kõbánya-Kispesttõl már a Kálvin térig jár a metró a déli szakaszon. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken több komoly témával is foglalkozott, többek között reagált a szerdai öngyilkossági kísérletre, melynek során egy fiatal le akarta vetni magát a Margit hídról, ám szerencsére egy civil és a rendőrök megmentették életét.

A főpolgármester pénteken egy másik égetően fontos témát is elővett: a hajléktalanságot. Mindannyian tudjuk, hogy a hajléktalanság sok embert érint Magyarországon, és sajnos azt is tapasztalhatjuk, hogy az emberek többsége elutasítóan viselkedik, ha egy otthonát elvesztett, az utcára kényszerülő emberről van szó. Soron kívül Újabb női holttestre bukkant a rendőrség, most Miskolcon

Karácsony Gergely most hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait a hajléktalanság kapcsán, abban a reményben, hogy e poszttal több emberhez jut el ez a kruciális téma.

„Hajléktalanság ellen küzdeni kötelesség. Hajléktalanok ellen küzdeni gonoszság.
Főpolgármesterségem egyik kötelező feladatának tekintem, hogy a krízisidőszakban minden évben egyszer elmegyek krízisautózni. Lelkileg számomra ez igen megterhelő. De szerintem egy politikusnak, egy döntéshozónak egyszerűen kell, muszáj, kötelező találkoznia személyesen is ezekkel az emberekkel, az ő történeteikkel, hogy megértse mi miért történik.

Hogy megértse, hogy a hajléktalanság szociális krízis, nem pedig rendészeti vagy esztétikai. Hogy a hajléktalan társadalom nem egységes. Nem minden hajléktalan fekszik részegen az utcán. Sőt, többségüknek van fizetése, de egyszerűen ez a jövedelem nem elég a biztos megélhetéshez, a lakhatáshoz. Arról nem is szólva, hogy mennyire nehéz a szociális szektorban dolgozni, mennyire nincsenek megbecsülve a munkavállalók.

Ma a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) konferenciáját nyitottam meg. Biztos vagyok benne, hogy ez a konferencia is hozzá fog járulni a készülő új fővárosi hajléktalanügyi stratégia megalkotásához. Sok sikert a résztvevőknek, és köszönöm a BMSZKI elkötelezett dolgozóinak és a munkatársaimnak, akik a stratégián dolgoznak!”

Óriási szívességet tett a Kisvárda az Újpestnek a Puskás Akadémia ellen

A Kisvárda nem tudta kihasználni a lehetőséget, és vereséget szenvedett a Puskás Akadémia otthonában, amivel nem kis szívességet tettek az Újpestnek.