Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,91 Ft
Euró
385,31 Ft
Font
448,79 Ft
Bitcoin
64,387 $

Putyin: nem marad el a válasz Finnország és Svédország NATO-csatlakozására

Putyin közölte, habár Oroszországra nézve nem jelent közvetlen katonai fenyegetést a NATO bővítése, Moszkva válaszlépéssel fog reagálni a döntésre.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A TASS orosz állami hírügynökség idézte az orosz elnököt, aki közölte, Moszkva válaszlépésekkel fog reagálni Svédország és Finnország döntésére, miszerint csatlakozni kívánnak a NATO-hoz. Hétfőn Putyin közölte, „a katonai infrastruktúra kiterjesztése Svédország és Finnország területére kétségtelenül kiváltja majd az ellenreakciónkat”.

Putyin hétfőn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) csúcstalálkozóján vett részt a Kremlben, melyet sokan csak a „keleti NATO-ként” emlegetnek. A csúcstalálkozón az orosz elnök úgy fogalmazott, az orosz válaszlépés mértéke attól függ majd, hogy milyen fenyegetések merülnek fel Oroszországgal szemben. Soron kívül Életveszélyes állapotban van Robert Fico, mentőhelikopterrel szállították kórházba

Kijelentette, „általánosságban elmondható, hogy ez a probléma nem a semmiből keletkezett”, s anélkül, hogy részletezte volna mire gondolt, hozzátette, Oroszország is ennek megfelelően fog reagálni Finnország és Svédország NATO-csatlakozására.

Putyin szerint a NATO terjeszkedése már túlmutat földrajzi elnevezésének keretein, s meglátása szerint „egyre aktívabban igyekszik belefolyni a nemzetközi kérdésekbe, hogy aztán biztonsági szempontból irányítsa a nemzetközi helyzetet”. Szerinte a NATO befolyásolni akarja az országokat a világ más régióiban is, ez azonban már túlmutat az euroatlanti térségen.

Putyin hozzátette, Oroszországra nézve nem jelent fenyegetést Svédország és Finnország NATO-csatlakozása, mivel „Oroszországnak nincs problémája ezekkel az országokkal”. Korábbi kijelentései ellenére közölte továbbá, hogy a katonai szövetség ezen országokkal történő bővítése nem jelent közvetlen veszélyt Oroszország számára.

Már most tudni, körülbelül milyen büntetésre számíthat Robert Fico merénylője

Miközben Robert Fico élet-halál között lebeg a merénylet miatt, már tudni, milyen büntetésre számíthat a merénylője.