Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,71 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
67,012 $

A magyarországi órabér többszörösét fizeti dolgozóinak a német Lidl

Az üzletlánc nem csinál titkot az órabérekből.

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A Business Insider elemzésének ugyan nem a magyar-német fizetések közötti – amúgy jól ismert – különbségek „leleplezése” volt a célja, mindinkább a németországi Aldi és Lidl bérek összehasonlítása.

Habár a nálunk megszokott tipikus bérverseny Németországban kevésbé jellemző, ettől függetlenül a Lidl másfél euróval tervezi emelni az órabérét, pontosan ugyanannyira, mint amennyit korábban az Aldi is meghatározott. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Azonban ha már itt tartunk, érdemes egy pillantást vetni a hazai és a német Lidl-órabérekre, melynél fontos szempont, hogy a Németországban júliusban életbe lépő, törvényileg meghatározott minimálbért 4 euróval meghaladva, átszámolva csaknem 5400 forintot fizetnek óránként.

Ez még úgyis jóval több, hogy alapvetően a külföldi üzletláncok Magyarországon jóval magasabb bérezést biztosítanak, mint a meghatározott 1150 (szakmunkások esetében 1495) forintos minimálbér – írta meg a napi.hu.

A német Lidl 14 eurós órabére ráadásul inkább 18 körül van, az álláshirdetések szerint ugyanis nagyjából innen indulnak az ajánlatok, és akkor a pluszjuttatásokat még bele sem számoltuk.

Ennek egyik oka csupán a munkaerőhiány, mellette ott van még az infláció ellensúlyozása is, hiszen Németországban is évtizedes rekordokat döntöget a pénzromlás, a folyamat vége pedig még nem igazán látszódik.