Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,57 Ft
Euró
389,27 Ft
Font
454,75 Ft
Bitcoin
59,165 $

Sorra halnak meg az emberek Észak-Koreában a világjárvány kitörését követően

Újabb elhunytakat erősítettek meg Észak-Koreában, akik feltehetően a koronavírus szövődményeként vesztették életüket.

Fotó: Fotó: Turisták távcsővel néznek át a határ észak-koreai oldalára a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet dél-koreai oldalán, Padzsuban 2022. május 13-án. Észak-Korea előző nap újabb rakétakísérletet hajtott végre, három, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított el a Japán-(Keleti)tenger irányába. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea éveken át tagadta, hogy a vírus képes lett volna bejutni az országba, amit hitetlenkedve figyeltek a szakértők. Mindeközben a környező országokban tombolt a vírus, addig Észak-Koreában senki sem kaphatott oltást, a vezetőség Kínát, Oroszországot és a WHO-t is visszautasította.

Ezen a héten Észak-Korea megerősítette, hogy mégis felbukkant a vírus, ami tömeges megbetegedéseket okozott. Szombaton pedig már 21 halálos áldozatról számoltak be, melynek kapcsán a magas lázat okolták. Soron kívül Dublőrrel segített a jogsiszerzésben egy kecskeméti férfi, 700 ezret kapott érte

Országos lezárásokat rendeltek el a megbetegedések miatt, és Kína szinte azonnal felajánlotta a segítségét, majd Oroszország is megtette ugyanezt. Az állami média pénteken 174 440 új lázas esetről számolt be, 21 ember életét pedig már nem tudták megmenteni – írja a CNA.

Miután a lakosságban senki sem kapott oltást, valószínűleg a teljes vészhelyzeti lezárás sem fogja tudni megakadályozni a terjedést. A KCNA arról ír a jelentésében, hogy 81 430 olyan emberről tudni, akik meggyógyultak.

A KCNA nem részletezte, hogy az áldozatok koronavírus-betegek voltak-e, míg a szakértők szerint az országnak arra sincs kapacitása, hogy tömeges teszteket végezzen. Észak-Korea azt állítja, hogy országszerte 524 440 volt a megbetegedések száma, és ebből 234 630-an teljesen felépültek, míg 288 810-en kezelés alatt állnak. A halálos áldozatok száma összesen már 27, de ez várhatóan sokkal magasabb lesz, bár az is kérdés, hogy ebből mennyit ismernek el.

Kim Dzsong Un elismerte, hogy a járvány kitörése nagy gondot okoz, de igyekeznek kézben tartani a dolgokat, ami nem lesz egyszerű, mivel az ország egészségügyi rendszere messze az egyik leggyengébb a világon. Az állami média közölte, a halálesetek gondatlanság miatt következtek be, többek között gyógyszer-túladagolás miatt, illetve a tudományos kezelési módszerek ismeretének hiánya okán.

Az ország vezetője bízik abban, hogy a lehető leggyorsabban képesek lesznek legyőzni a vírust, megállítani azt, miközben elrendelték a sürgősségi gyógyszerek azonnali kiosztását, és a megfelelő módon látják el a betegeket. Kim Dzsong Un a kínai modellt követi, a totális lezárásban hisz, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb fertőzési szint esetén is szigorú korlátozásokat vezetnek be, mint például jelenleg Sanghajban.