Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,133 $

„Környezetpozitív” mintaházat építenek Németországban a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

A Solar Decathlon építészeti versenyének időpontja csúszott ugyan a járvány miatt, most azonban aktuálisabb, mint valaha.

Fotó: Visualization3d / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

A közelmúltban bekövetkezett energiaár-robbanás és a háború miatti gazdasági szankciók várható következményei miatt minden korábbinál nagyobb figyelem övezi a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenyét, amelynek több mint 40 nemzetközi jelentkezője közül a Pécsi Tudományegyetem csapata is bejutott a legjobb 18 közé.

A Kádár kockák sikeres modernizálása után most a „környezetpozitív” épület az új projekt, amelynek építéséhez május 20-án láthat hozzá a magyar csapat – akik a Lungs of the City, vagyis A város tüdeje nevet választották – a németországi Wuppertalban. Az épületnek két hét alatt kell elkészülnie, a verseny pedig június 4-én mérésekkel és zsűrizésekkel veszi kezdetét. Soron kívül Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatait a magyar és a török versenyhatóság

A most megépülő, fenntartható, környezetbarát és megújuló energiát használó mintaház koncepciójával még 2019-ben, az előző verseny vége után lehetett pályázni, a járvány miatt azonban módosult a következő megmérettetés időpontja, így több idő maradt a projekt formálására – számolt be a Győri Hírek.

A városi foghíjtelekre tervezett többszintes lakóépület megálmodása során a hallgatók arra törekedtek, hogy komfort megtartása mellett tudatosan optimalizálják az energiafogyasztást, és egy természettel harmóniában megépíthető ház modellje szülessen. A projekt létrejöttét több mint 60 kis- és középvállalat szakmai és anyagi támogatása tette lehetővé.

A PTE csapatába az egyetem bármelyik karának hallgatói bekapcsolódhattak; akadnak köztük építészek, építőmérnökök, gépészek, villamosmérnökök, környezetmérnökök és közgazdások is. Így jöhetett létre egy olyan épület terve, ami egészséges, vonzó és megfizethető otthonául szolgálhat a felnövekvő generációk számára.

Az egyetem hallgatói nem először szerepelnek a versenyen, 2019-ben ugyanis a Solar Decathlon Europe még Szentendrén került megrendezésre, amikor tíz csapat versengett három kontinens nyolc országának 27 felsőoktatási intézményét képviselve.

Akkor a Pécsit Tudományegyetem a Miskolci Egyetemmel és a Blidai Saad Dahlad Egyetemmel együtt a kockaházakat gondolta újra, projektjük pedig nagy közönségsiker volt. Végül négy díjat is nyertek, ezzel az eddigi legjobb magyar eredményt produkálva, a korábbi döntős házak pedig ma is megtekinthetők az ÉMI Kft. területén.

Hatalmas robbanás történt egy katonai bázison, 20 kambodzsai katona meghalt

Legkevesebb 20 kambodzsai katona vesztette életét egy katonai bázison bekövetkezett robbanás következtében.