Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Az ENSZ főtitkára szerint egyhamar nem lesznek újabb béketárgyalások

António Guterres szerint azonban eljön majd az ideje az érdemi párbeszédnek is.

New York, 2022. február 23. Antonio Guterres, az ENSZ fõtitkára sajtótájékoztatót tart az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban a világszervezet New York-i székházában 2022. február 22-én. MTI/EPA/Jason Szenes
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség” – fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget „sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra„, a világszervezet – a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve – elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

Guterres, aki nemrég Moszkvában és Kijevben járt, a hét elején pedig Moldovában tett látogatást, leszögezte azt is, hogy „sosem adják fel” a békére irányuló erőfeszítéseiket.

A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Oroszország által elindított háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában, hogy az ukrán termékek mielőbb visszakerüljenek a világ élelmiszer-piacaira.

Guterres a nap folyamán Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel tartott megbeszéléseit követő nyilatkozatában ismételten mélységes aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében  veszélybe kerülő élelmiszerhiány miatt.

Azt kell mondanom, mélységesen aggaszt, hogy a világ különböző pontjain széleskörben éhínség alakulhat ki az ukrajnai háború következtében előálló drámai élelmezésbiztonsági helyzet nyomán” – emelte ki. Guterres egyúttal megemlítette, hogy a színfalak mögött is zajlanak megbeszélések Oroszországgal, Ukrajnával és Törökországgal gabona és más alapvető élelmiszerek exportjáról. Nehammer ezzel összefüggésben a közös sajtótájékoztatón megjegyezte: fontos, hogy az Európai Unió ebben a kérdésben együttműködjön a világszervezettel.

A főtitkár beszélt arról is, hogy további tárgyalásokat tartanak az ukrán és az orosz féllel is a civilek konfliktus-övezetekből történő evakuálásáról. „Több hasonló műveletet fogunk végrehajtani, de addig nem hozzuk nyilvánosságra őket, míg le nem zárulnak” – mondta.

Guterres és Nehammer is fontosnak tartotta kiemelni moszkvai látogatásaik kapcsán, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Mindenképpen van értelme beszélni az Oroszországi Föderáció vezetőjével” – húzta alá az ENSZ vezetője,  hozzátéve, hogy ez nyújt lehetőséget az indítékok és a célok jobb megértésére, ezzel pedig civilek életének megmentésére.

Véleményem szerint nem lehet túl sok a beszélgetésből, csak túl kevés” – jelentette ki Nehammer a konfliktus szereplői közti párbeszéd fenntartását illetően. Guterres egyben felszólította az európai országokat a számos ukrán menekültet befogadó Moldova pénzügyi támogatására.