Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,031 $

Nagy a baj a tűzoltóknál, egyre kevesebben vannak

Előfordul, hogy garázsban maradnak az autók, vagy bizonyos eszközöket nem tudnak bevetni a létszámhiány miatt. 

...svg content...Fotó: Tûzoltók Szentesen, a Nagyvölgy soron, ahol tûz keletkezett egy baromfifeldolgozó csomagolóüzem területén 2022. április 18-án este. A helyszínre a szentesi, a csongrádi, a kunszentmártoni és a hódmezõvásárhelyi tûzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi mûveleti szolgálat irányítása mellett, több oldalról oltják a tüzet, valamint nagy teljesítményû ventilátorral átszellõztetik a csarnokot. Az egységek az épület egyik oldalán a tetõszerkezetet, a másik oldalon az oldalfalat megbontva oltják az égõ részeket. MTI/Donka Ferenc
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint nagyon nagy a baj tűzoltók körében, annyira, hogy a felméréseik alapján a létszámhiány felment a falig, ráadásul úgy véli, ha megszűnik a járvány miatti vészhelyzet, újabb felmondási idő várható. 

Egy névtelenséget kérő tűzoltó elmondta azt RTL Híradónak, hogy előfordul, hogy a garázsban maradnak a tűzoltóautók a létszámhiány miatt, de azt is, hogy bizonyos eszközöket nem tudnak bevetni a tűzoltók, mert nincs meg hozzá a megfelelő létszám.  Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Hozzátette, hogy neki tavaly csaknem 10 napnyi túlórát sikerült összegyűjteni, azonban nem mindet tudta kivenni szabadságként, ugyanis nincs annyi ember, hogy kijöjjön a szolgálat – nem ő volt az egyetlen, aki így járt. 

„Minden egyes városban, minden egyes kirendeltségen a beavatkozó állomány létszáma minimum 15-20 százalékkal csökkent. Rengeteg túlórát dolgoznak a kollégáink, mert nincs megfelelő létszám“ – mondta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. 

A vezető is hallott több olyan esetről, amikor létszámhiány miatt nem tudtak munkába állítani egy járművet; ilyenkor hivatalosan műszaki hibásnak minősítik. Van olyan megyei jogú város, ahol már 30 emberrel kevesebben vannak, ilyenkor a környező városokból érkeznek a kollégák. Salamon szerint olyan nem lesz, hogy a tűzoltók ne lássák el a feladatukat, de nem mindegy, hogyan.

Ugyanis mindenhova ki fognak vonulni, de nem mindegy, hogy mennyi idő alatt érnek oda, ahogy az sem, hogy mennyien vannak az autón, ugyanis a tűzoltás ideje is tovább tart, a káreset felszámolása pedig akár 3 óráig is tarthat 40-50 perc helyett. 

Amíg a koronavírus-járvány miatt kirendelt vészhelyzeti időszak tart, a tűzoltókat is érinti a felmondási tilalom, Salamon azonban úgy gondolja, hogy ennek lejártával tömegesen hagyhatják el a szakmát. A felmondásokat szerinte egyebek mellett a bérek emelésével lehetne megakadályozni.