Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Oroszország tagadja, hogy a Győzelem napján üzenne hadat Ukrajnának

A Kreml szóvivője ostobaságnak nevezte az erről keringő híreket.

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Dmitrij Peszkov a CNN-nek adott telefonos nyilatkozatában badarságnak nevezte azt a felvetést, miszerint Oroszország a május 9-ei Győzelem napjára időzítené hadüzenetét Ukrajnának.

Peszkov azt a híresztelést is cáfolta, miszerint a jövő hétfőn esedékes országos ünnepséget bármilyen katonai célra – így általános mozgósításra használnának fel, egyben azt is tagadta, hogy az orosz gazdaságot a hadiiparnak rendelnék alá. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A nyugati tisztviselők ugyanakkor továbbra is azt feltételezik, hogy május 9-én Putyin hivatalosan is hadüzenetet küldhet Ukrajnának, így az orosz narratíva szerint a „különleges katonai hadműveletre” ezek után már háborúként hivatkozhatnának.

A Győzelem napján a nácik második világháborús legyőzését ünneplik, így Putyin számára „kézenfekvő” lenne kihasználni az alkalmat, ha már az offenzíva megkezdésének egyik fő jelszava a „nácitlanítás” volt az orosz elnök részéről.

Az ünnepség során katonai parádét rendeznek Moszkvában, az orosz vezetők pedig a hagyományokhoz hűen Lenin mauzóleumánál tartanak megemlékezést – írta meg a CNN.

Putyin a vörös hadsereg létrejöttének évfordulóját követő napon indította meg az inváziót, így joggal várják, hogy a Győzelem napját is felhasználja a háború szempontjából, legyen szó akár az eddig elért eredmények bejelentéséről, vagy épp az agresszió fokozásáról.