Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,71 Ft
Euró
388,61 Ft
Font
451,90 Ft
Bitcoin
62,687 $

A japánok feltalálták az elektromos evőpálcikát, ami sósabbá teszi az ételeket

A magas sóbevitel számos betegségért tehető felelőssé, az új eszköz segítségével azonban alacsonyabb nátriumtartalom mellett is gazdagabb az ételek íze.

Fotó: nadiastep / Twenty20
Technológia

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Só nélkül elképzelhetetlen egy ízletes fogás, a fokozott sóbevitel azonban hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, amely a szívinfarktus és stroke egyik leggyakoribb oka. Egy átlagos japán felnőtt körülbelül 10 gramm sót fogyaszt naponta, ami kétszerese a WHO által ajánlott mennyiségnek. Az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint ezt legfeljebb 7,5 grammra kellene csökkenteni férfiak esetén, és 6,5 grammra a nőknél.

„Ha a hagyományos módon próbáljuk elkerülni a só bevitelét, akkor el kell viselnünk a kedvenc ételünk étrendből való kiiktatásának fájdalmát, vagy az unalmas ételeket” Soron kívül Nagyot bukott Valter Attila a Giro d’Italia ötödik szakaszán

– mondta Ai Sato, a Kirin kutatója.

A sóprobléma orvoslására a kutatók olyan pálcikákat fejlesztettek ki, amelyek mesterségesen hozzák létre a só ízét, hogy így csökkentsék az ország legnépszerűbb ételeinek nátriumszintjét – mindössze egy kis elektromos stimulációra és egy csuklóra erősített mini-számítógépre van hozzá szükség.

A készüléket a tokiói Meiji Egyetem professzora, Homei Miyashita laboratóriuma fejlesztette ki a Kirin élelmiszer- és italgyártó céggel együttműködve, működése során pedig a nátriumionokat a pálcikán keresztül továbbítja az ételből a szájba, ahol azok a sósság érzetét keltik – olvasható a The Guardian cikkében.

A pálcikák nagyon gyenge elektromosságot használnak az ionok, például a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működésének beállítására, hogy megváltoztassák az ízérzékelést – természetesen a szervezetre gyakorolt káros hatások nélkül. A prototípusra vár még némi finomítás, a csapat azonban azt reméli, hogy jövőre a fogyasztók rendelkezésére bocsáthatják az eszközt.

Az alacsony nátriumtartalmú diétát követő embereken végzett klinikai tesztek alapján a pálcika körülbelül másfélszeresére növeli az alacsony nátriumtartalmú ételek sós ízét. A csökkentett sótartalmú miso levest fogyasztó résztvevők az étel ízének gazdagodásáról számoltak be.

Miyashita laboratóriuma más kutatásokat is folytat, hogyan lehet a technológiát az érzékszervek manipulálására használni – feltalált például egy nyalogatható képernyőt, amely különféle ételek ízét utánozza.

Jól vizsgáztak a történelemérettségi új követelményei

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, Nánay Mihály szerint az új történelemérettségi-követelmények jól vizsgáztak, és változatos témákat kínáltak a diákoknak.