Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Az FDA javasolta a mentolos dohánytermékek tilalmát az Egyesült Államokban

Sok ország megtette már a lépést, az ízesített termékek ugyanis dohányzásra csábítják a fiatalokat, ami egyenes út a nikotinfüggőség felé.

...svg content...Fotó: shanti / Twenty20
Észak-Amerika

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) csütörtökön kezdeményezte a mentolos cigaretták, valamint a legtöbb ízesített szivar készítésének és értékesítésének betiltását az Egyesült Államokban; az egészségügyi csoportok szerint a javaslat kritikus lépés lenne annak érdekében, hogy megóvják a fiatalokat és afroamerikaiakat a dohánytermékek használatától.

„Alapvetően ezek a merész akciók több százezer élet megmentéséről szólnak. Évente 480 000 emberélet ér véget idő előtt a dohányzásnak tulajdonítható betegségek miatt” Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

– mondta Robert Califf, az FDA biztosa.

Hozzátette, a mentolos cigaretták kellemes íze sok fiatalt vesz rá, hogy dohányzásba kezdjen, amely nikotinfüggőséghez, majd betegségekhez vezet. A mentolos cigaretták beszüntetése véget vet ennek a folyamatnak, a szivartilalomra pedig azért van szükség, mert a fiatalok egy része előnyben részesíti a cigarettával szemben.

A mentolos cigaretták és szivartermékek használatában faji és etnikai különbségek vannak, a CDC szerint az afroamerikai férfiaknál diagnosztizálnak leggyakrabban tüdőrákot az Egyesült Államokban. Califf hangsúlyozta, hogy az FDA minden intézkedése a gyártókat célozza, nem pedig azokat, akik megvásárolják a termékeket.

Az Európai Unió, Kanada, Brazília, Etiópia és Törökország már betiltotta a mentol használatát a cigarattában, becslések szerint pedig, ha a tilalom tavaly az Egyesült Államokban is életbe lép, 2026-ra 15 százalékkal csökkent volna a dohányosok száma, 2060-ra pedig 650 000-rel kevesebben halnak meg a dohányzás következtében.

A tilalom azonban még nem lépett életbe, és egy ideig még nem is fog. Az FDA hamarosan megkezdni a javaslat nyilvános véleményezési időszakát, a dohánygyártó cégek pedig valószínűleg pert indítanak a javaslat ellen, így évekbe telhet, mire a mentol eltűnhet a cigarettából és szivartermékekből.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.