Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Sztrájkkészültség lépett érvénybe a kassai acélműben, nem haladnak a tárgyalások

A közel 9 000 embert foglalkoztató vállalat a béremelésekről és a munkaidő hosszáról folytat tárgyalást a szakszervezetekkel, a hírek szerint azonban más is van a háttérben.

...svg content...Fotó: pulinas1 / Twenty20
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Eredménytelenül zárult Szlovákia egyik legnagyobb munkáltatója, a kassai U.S. Steel acélmű vezetése és szakszervezetei között folyó egyezkedés, amely a kollektív szerződés kiegészítéseinek módosítása miatt indult. Az első fordulóra még január közepén került sor, az utolsó pedig április 22-én történt.

„A kialakult vita tárgya nemcsak a munkáltató által javasolt heti munkaidő-emelés a jelenlegi 35,5 óráról heti 37,5 órára, hanem az is, hogy nem hajlandó megemelni az idei tarifabéreket és a benyújtott javaslathoz képest korlátozná a juttatások mértékét” Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

– közölték a szakszervezetek.

A cél az lenne, hogy az alkalmazottaknak nyújtott korábbi kedvezmények a heti munkaidő növelése nélkül is megmaradjanak, valamint növekedjen a béremelés üteme, ennek elérése érdekében pedig hétfőtől sztrájkkészültség lépett életbe az acélműnél – írta a pozsonyi Új Szó.

Juraj Varga, a Kovo U.S. Steel szakszervezeti tanácsának elnöke kijelentette, ez még nem sztrájk, csak figyelmeztetés, hogy az alkalmazottak készek beszüntetni a munkát, amennyiben szükséges. A szakszervezetek a munkaügyi tárcát kérték fel a közvetítő kijelölésére, a folyamatnak pedig a kérelem kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megvalósulnia.

„Mindig egyezségre tudtunk jutni a szociális partnerünkkel még a nehéz kérdésekben is, és hiszünk abban, hogy ezúttal is sikerül megállapodnunk”

– kommentálta Ľubomíra Šoltésová, a kassai acélmű médiakapcsolatokért felelős menedzsere.

A Hospodárske noviny gazdasági napilap értesülései szerint a szakszerveztekkel folytatott tárgyalásokon kívül egy másik komoly téma is foglalkoztatja a vállalat vezetőségét, az amerikai tulajdonos ugyanis ismét azt fontolgatja, kivonul a szlovák piacról. A pittsburghi székhelyű vállalat már öt éve is nyíltan tárgyalt az eladásról, akkoriban kínai és cseh szereplőktől érkeztek ajánlatok.

A legmagasabb ár, amit az acélműért kínáltak, 1,5 milliárd euró körül mozgott, az eladás végül azonban mégsem történt meg. Jelenleg is több külföldi cég érdeklődik a kassai acélmű iránt, a tárgyalások már folynak egy ideje, a vezetőség azonban nem osztott meg részleteket arról, milyen ajánlatokat kapott, és hol tart éppen az eladás.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.