Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,04 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
63,911 $

Iparűzési adó nélkül nem lehet működtetni az önkormányzatokat

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint „gyakorlatilag egy percig sem értelmezhető a nagyvárosok működése az iparűzési adó nélkül“. 

Fotó: Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester beszédet mond a Királyok és Szentek - Az Árpádok kora címû kiállítás megnyitóján a Szent István Király Múzeum felújított Rendház épülete elõtt Székesfehérváron 2022. március 18-án. Ezen a napon átadták a több mint ötmilliárd forintból felújított múzeumot. MTI/Vasvári Tamás
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

Nagyon megterhelte a településeket az iparűzési adó elvétele, amely elvonás nagyjából 100 milliárd forintjukba kerül az önkormányzatoknak, ráadásul az inflációval is meg kell birkózni, ezért a plusz költségek miatt 60 milliárd forintos kompenzációt várnak a kabinettől. 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Fideszes polgármestere szerint „iparűzési adó nélkül ma az önkormányzati struktúra egyszerűen elképzelhetetlen“, „gyakorlatilag egy percig sem értelmezhető a nagyvárosok működése az iparűzési adó nélkül.” A kormánypárti polgármester hozzátette: az elmúlt évek gazdasági növekedését is ezzel az adónemmel lehetett elérni. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Tab fideszes vezetője, Schmidt Jenő úgy fogalmazott, hogy „nem lesz annyi színház, nem lesz annyi rendezvény, nem lesz annyi közterület-karbantartás, nem lesz annyi nyírás, nem biztos, hogy tudunk annyi mindent csinálni gyorsan. Tehát ezeken tudunk mi változtatni, azonnal, rövid intézkedésbe.”

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet ugyanis már a közétkeztetést is negatívan érintheti. Gémesi György arról beszélt, „4 és 5 ezer közötti adagot főz le a gödöllői közétkeztetési cég naponta a gyerekeknek, nyilván, ha kevesebb a pénz, akkor kevesebb fér bele az adagba. Hiába van nagyobb normatíva, nem fog tudni ugyanazon a szinten szolgáltatni mindennap a gyerekeknek a közétkeztetési cég, mint korábban.”

A települések jelenleg nem lobbizhatnak önállóan közvetlen uniós forrásokért. Kivéve a megyéket, agglomerációkat és nagyvárosokat, ide tartozik Budapest is, a főváros ezért a jövőben akár közvetlen uniós pénzekre is számíthat a klímacélok eléréséhez. 

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: „Ehhez azonban saját forrásokat is kell majd biztosítanunk, ezért nagyon fontos, hogy a város és a kormány is magáénak érezze ezt a programot. Remélem, hogy sikerül egy olyan együttműködést kialakítani a kormánnyal, hogy ezeket a forrásokat, ezeket a plusz európai uniós forrásokat ezen a programon keresztül ide tudjuk hozni Budapestre.” 

A támogatáshoz azonban kompromisszumi s szükséges, a program következő szakasza a társadalmi egyeztetés, amit a következő egy évben kell itthon lefolytatni – derül ki az ATV riportjából. 

Áttörés jöhet a bőrrák kezelésében, mRNS-vakcina és gyógyszer segíthet a leküzdésében

Az oltás minden egyes betegre személyre szabottan, az adott rákos megbetegedés ellen irányul.