Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Kétszer annyi civilt öltek meg az oroszok Mariupolban, mint a németek a világháború alatt

Az oroszok két hónap, míg a németek két év alatt követték el a vérengzéseket.

...svg content...Mariupol, 2022. április 30. Helyi lakos halad el egy megrongálódott épület mellett a délkelet-ukrajnai Mariupolban, az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" területén 2022. április 29-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Mariupol polgármestere egészen sokkoló párhuzamot vont a második világháborús náci rémtettek és az oroszok által elkövetett mészárlás között.

Vadim Bojcsenko szerint ugyanis az orosz erők a háború két hónapja alatt már csaknem kétszer annyi civil lakost öltek meg a városban, mint a náci Németország a kétéves megszállása alatt – írta meg a The Guardian. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

„A második világháború alatt a nácik 10 ezer civilt öltek meg Mariupolban két év leforgása alatt. Az oroszok ezt két hónapot követően megduplázták” – mondta Bojcsenko.

„Ez a modern történelem egyik legsúlyosabb, civilek ellen elkövetett népirtása” – tette hozzá.

Mariupolt az oroszok már a háború első napjaiban ostrom alá vették. A várost szinte porig rombolták, az ukrán erők már csak az Azovstal iparművek alatti bunkerrendszerben tartják állásaikat.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.