Eltűnhet a boltokból a hazai csirkehús, ha marad az árstop
Jelentősen megugrottak a termelők alapanyagköltségei, az áremelkedés pedig a fogyasztót is intenzíven érintheti, ha egyszer megszűnik az árstop.
Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója szerint a baromfiágazat legnagyobb kihívása az, hogy az inputköltségek emelkedtek, valamint az orosz-ukrán háború miatt bizonytalanná vált a piaci helyzet, mindezt pedig az újabb madárinfluenza-kitörések is tovább nehezítik.
Emiatt a takarmány-, az energia- és az egyéb költségek olyan mértékű emelkedést mutatnak, amelyet már lehetetlen volna kigazdálkodni, így a termékpályaláncban mindenki azon igyekszik, hogy megpróbálja ezeket érvényesíteni az átadási áraiban, ezzel csökkentve saját terheit.
A lánc végén ott áll a fogyasztó, akit az áremelkedés jóval intenzívebben érinthet, ha egyszer megszűnik az élelmiszerárstop, amely ebben az ágazatban a csirkemellre és a csirke far-hátra vonatkozik, ha pedig a kormány nem hosszabbítja meg, május 1-jén kellene véget érnie – számolt be a VG.
Ha azonban meghosszabbításra kerül, az érintett magyar csirkehúsok „kikophatnak” a boltokból, ugyanis a kiskereskedő már nem tudná beszerezni őket, valamint a feldolgozók elfordulhatnak a magyar piactól, mivel a csirkemell exportárai lényegesen magasabbak külföldön, eközben pedig előtérbe kerülhet a bizonytalan eredetű importáru.