Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,22 Ft
Euró
396,91 Ft
Font
476,95 Ft
Bitcoin
63,496 $

Tíz ember tűnt el a lengyel bányabalesetben, zajlanak a mentési munkálatok

Napokon belül két komolyabb bányabaleset történt Lengyelország területén, a második az ország déli részén.

...svg content...Fotó: Illusztráció/MTI/EPA/Martin Divisek
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A Zofiowkában található szénbánya üzemeltetője, a JSW közleményben jelentette be, hogy legalább tíz embert keresnek még a mentőcsapatok a balesettel sújtott bányában – számolt be róla az AFP.

A vállalat közleménye szerint a baleset egyébként egy kisebb földrengés következtében történt, ugyanis a rengést követően metángáz robbanhatott be és okozta a balesetet. Hasonló eset már történt ugyanebben a bányában még 2018-ban, akkor öt bányász hunyt el.

A JSW a tulajdonosa egyébként a Zofiowkától 230 kilométerre, délre található pnioweki bányának is, ahol meg szerdán történt egy baleset. Úgy tudni, a szerdai bányabalesetben öten hunytak el és további hét bányász eltűnt.

Az üzemeltető közleménye szerint a hét eltűnt bányász utáni kutatómunkát ideiglenesen fel kellett függeszteni, mivel nagyon veszélyessé váltak a bánya körülményei a mentőcsapatoknak. A cég közölte, a pnioweki bánya egy robbanás miatt vált veszélyessé_

„Ez egy nagyon nehéz döntés volt, viszont nagyon felelőtlen döntés lett volna, ha a mentőket egy ilyen veszélyes környékre engedjük be”

Lengyelország jelentős szénkészlettel rendelkezik, az ország területén számos szénbánya működik és az energiaellátásuknak is integráns része. A klímavédelmi változások miatt feltehetően apránként ki kell ezt vezetniük, illetve nem tesz jót a lengyel szén PR-jának az sem, hogy az elmúlt évek során számos bányabaleset történt.

Magyar Péter Vogel Evelin felvételeiről: lehetnek rajta kellemetlen részek

Ugyanakkor hozzátette, ezeken a felvételeken nem lesznek hallhatóak bűncselekmények, ahogyan árulás sem.