Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,66 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
475,96 Ft
Bitcoin
64,320 $

Putyin közölte, az orosz erők „felszabadították” Mariupolt, az ukrán tisztviselők tagadnak

Ellentétes jelentések érkeztek a kikötőváros helyzetével kapcsolatban, amely jelentősen megnehezíti, hogy meg lehessen állapítani azok valóságtartalmát.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A dél-ukrajnai kikötővárost hetek óta érik könyörtelen támadások az orosz erők részéről, az ukrán erők utolsó jelentős támaszpontja pedig az Azovsztal acélgyár lett, ahol katonák és civilek százai találtak menedékre.

Putyin nemrégiben arról tett jelentést, miszerint az orosz erők „felszabadították” Mariupolt, azonban úgy tűnik továbbra is zavaros helyzet áll fenn, mivel ellentétes információk kaptak szárnyra, az ukrán tisztviselők például tagadták, hogy a város orosz kézre került volna. Soron kívül Menczer Tamás szerint Magyar Péter oda fog jutni, ahová Jakab Péter

Korábban többször is megkísérelték, hogy biztonságos folyosókat hozzanak létre, amelyek azonban kudarcot vallottak, majd Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerdán megosztotta, négy busz is elhagyta Mariupolt, amelyek evakuációs feladatokat láttak el.

Csütörtöki nyilatkozatában arról írt a Telegramon, hogy a menekültek az éjszakát Bergyanszkban töltötték, jelenleg pedig Vaszilivka felé tartanak, egyes tisztviselők viszont hozzátették, több tízezer civil rekedt Mariupolban.

A kikötővárosban bekerített ukrán egység társparancsnoka, Makszim Zorin szerint továbbra is heves bombázások érik a területet, amelyet a „zöld folyosókról” szóló tárgyalások ideje alatt sem szüntettek be, ez viszont jelentősen korlátozza a kimenekíthető emberek számát.

A helyszínről érkezett drónfelvételek és fotók azt mutatják, súlyosan megrongálódott vagy teljesen elpusztult a város nagyrésze, emellett jóformán már nincs olyan utca, amelyet érintetlenül hagyott volna a háború, a bombázások pedig lakhatatlanná tettek számos területet.

Zelenszkij szerdán kijelentette, országa erőinek nincs elegendő nehézfegyvere ahhoz, hogy Mariupolban le tudják győzni az orosz hadsereget, a városban kialakult patthelyzet megoldására pedig két javaslata volt, ebből az egyik az, hogy elegendő fegyvert biztosítanak Ukrajnának, a másik viszont egy diplomáciai út lenne, amelybe eddig Oroszország nem egyezett bele.

Hozzátette, az ukrán erők nem fogják megadni magukat, mert Mariupol minden védelmezője „győzelmet akar”, valamint arról is szót ejtett, hogy annak a „néhány ezer” civilnek sem ismert a sorsa, akik az evakuációs folyosókon keresztül menekültek el a városból, amelyek az orosz megszállás alatt álló területekre vezettek.

A CNN cikkéből kiderül, hogy az Azov ezred egyik századosa szerint két magas rangú tisztviselő hajlandó Mariupolba utazni, hogy tárgyalást kezdeményezzen a katonák és civilek evakuálásának ügyében, amelyről remélik, hogy végül eredményre jut.

Magyar Péter zsarolással vádolja Karácsony Gergelyt, aki szerinte hazudik

Nemcsak hazugságokkal vádolja Magyar Péter Karácsony Gergelyt, hanem többek között zsarolással is.