Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,647 $

Az ENSZ főtitkára külön-külön találkozót kért Putyinnal és Zelenszkijjel

Sok kérdés van még a tervet illetően.

...svg content...New York, 2022. április 19. Antonio Guterres, az ENSZ fõtitkára az ukrajnai humanitárius helyzetrõl beszél a világszervezet New York-i székháza elõtt 2022. április 19-én. Mögötte Carl Fredrik Reuterswärd svéd szobrász és festõ The Knotted Gun címû szobra. MTI/EPA/Justin Lane
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár külön-külön találkozót kért Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben, hogy megvitassák a béke megteremtésének lehetőségét – közölte az ENSZ szóvivője.

Stephane Dujarric szerint kedden külön értesítették az orosz és az ukrán feleket. A szóvivő megjegyezte, hogy Guterres várja a két kormány válaszát a találkozóra vonatkozó kérésre. Soron kívül A jövő héten indul az új ügyeleti rendszer a fővárosban – minden tudnivaló egy helyen

A delegációval kapcsolatos információkat akkor fogjuk megosztani, amikor eljutunk ehhez a lépéshez” – mondta a szóvivő, aki nem részletezte, hogy Guterres mit lép abban az esetben, ha csak az egyik ország fogadja el a felkérést.

Arra a kérdésre, hogy a főtitkár miért nem szorgalmazta már korábban a találkozókat, azt mondta, hogy Guterres „azt tette, amit ebben a helyzetben a legjobb módszernek vélt„.

Azon az úton haladunk, amelyet a főtitkár kijelölt. Sajnálatos, hogy ez a konfliktus tovább tart, és hogy az emberek továbbra is szenvednek” – mondta később.

Megjegyezte, hogy Guterres és Putyin útjai rövid időre keresztezték egymást Pekingben a téli olimpia alkalmából, de az orosz elnök elutazott, mielőtt még találkozhattak volna. A szóvivő szerint az ENSZ többször is megpróbálkozott a közvetlen kapcsolatteremtéssel az elmúlt időszakokban – írta meg a CNN.