Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,96 Ft
Euró
385,41 Ft
Font
450,65 Ft
Bitcoin
67,012 $

Jelentősen emelkedhet a társasházak közös költsége

Nehéz helyzet előtt állnak a társasházak lakói.

...svg content...Twenty20
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt években rendre elmaradtak a közös gyűlések, hamarosan azonban muszáj lesz beszélni a lakóközösségeket érintő áremelkedésekről, legyen szó akár a felújításokról, akár a szolgáltatásokról.

A járvány miatt elmaradt közös gyűlések miatt rengeteg fontos információ nem jutott el a közösségekhez, melyek leginkább azoknál a társasházaknál okozhatnak problémákat, ahol felújításra készülnek. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Az építőipart érintő drágulások ugyanis tarthatatlanná teszik azon elfogadott árakat, melyekkel még korábban kalkuláltak a közösségek. Ennek következményeképp pedig akár 15-20%-os költségnövekedéssel is számolni lehet.

Emellett további gondot okoz, hogy a szolgáltatások is drágultak, ami további terhet ró a lakókra, a közös képviselőknek pedig a megszokottnál jóval nagyobb tartalékokat kell képezni, és gyorsabb döntésekre kell ösztönözni a lakóközösséget.

Az említett tartalék akár a kalkulált ár akár 30%-át is jelentheti, ami azonban pont az egységes döntéseket teheti nehézkesebbé, mely ráadásul a vállalkozásokat is elrettentheti a munkák elvállalásától – világított rá az Infostart.

A társasházak amúgy sem az első számú célpontjai az építőipari vállalkozásoknak, hiszen hosszadalmas ajánlatkérési időszak előzi meg a munkát, valamint részletes elszámolásra van szükség, a társasházak esetében pedig az áfa visszaigénylése sem lehetséges, ezért az árérzékenység még erősebben jelen van.