Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ezeket érdemes tudni, ha húsvéti sonkát vásárolunk

Ezeket érdemes tudni, ha húsvéti sonkát vásárolunk

Ezeket érdemes tudni, ha húsvéti sonkát vásárolunk
Twenty20

A megfelelő húsvéti sonka kiválasztásához nyújt tanácsokat és segítséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A sonkákon elhelyezett címke segít bennünket abban, hogy az igényeinket legjobban kielégítőt megtaláljuk – olvasható a Nébih közleményében.

A cikk a videó után folytatódik

A címkén található megnevezések az alábbi termékcsoportokra utalnak:

  • a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”,
  • a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka”,
  • a formában vagy bélben hőkezelt sonkáknál pedig a „sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

A következő jellemzőket kell feltüntetni a sonkák címkéjén:

  • az állat, amelyből készült (kivéve a sertést)
  • az előkészítés módja (darabolt, kötözött)
  • a hőkezelés módja (nyers, főtt)
  • a pácolás és/vagy füstölés módja, amennyiben az ilyen jelölés hiánya alkalmas a fogyasztók megtévesztésére
  • a termék nyersen és/vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó felirat a nyers sonkákon

Vásárlásnál minden esetben ellenőriznünk kellene, hogy a sonka érzékszervi tulajdonságait tekintve megfelelő-e, vagyis az állománya ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és a termék ne legyen nyomás nélkül levet engedő. A levet engedő sonka legtöbbször a pácolás nem megfelelő módját jelzi (pl.: páclé túlzott befecskendezése), azonban jelezheti a hús nem megfelelő minőségét vagy éppen valamilyen romlási folyamatot is. A vásárlás helyén fontos ellenőrizni a címkén a lejárat napját is.

Minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat és megbízható, legális helyről vásároljunk. A túl alacsony sonka ára árulkodó pl. árcsökkentő tényező lehet a nagyobb mennyiségű páclé tartalom, azonban az alacsony ár még nem feltétlenül jelent rossz minőségű terméket.

A sérült csomagolású termék megvásárlása nem javasolt, ilyen esetben célszerű a forgalmazó figyelmét felhívni, aki leselejtezi a terméket.

Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek vásárlásánál a fogyasztó a csomagolt termékek címkéjén látható adatokhoz ugyanúgy hozzá tud jutni, mivel a forgalmazónak rendelkeznie kell a termék paramétereit tartalmazó dokumentummal, ami alapján a vásárlót kérésre tájékoztatni tudja.