Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
370,43 Ft
Euró
396,19 Ft
Font
469,36 Ft
Bitcoin
61,443 $

Tovább nyílhat az olló a szegényebb és gazdagabb nyugdíjasok között

Borús képet festett az MNB és a KSH közös felmérése a magyar háztartások helyzetéről, ugyanis bár általánosságban elmondható, valamelyest javult az életszínvonal, az idősek esetében sajnos ugyanez a tendencia nem mindig figyelhető meg.

...svg content...Pixabay
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A kutatást minden harmadik évben megrendezik, a legújabb adatok a 2020 végi állapotokat tükrözik. Az egyik fő következtetésként azt vonhatjuk le, hogy a magyar társadalomban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a vagyon: csak a szűk, leggazdagabb réteg számíthat arra, hogy hosszú távon gondtalan élete lesz pénzügyi szempontból – írta a Napi.hu.

A felmérés szerint a 2017-2020 közötti három évben jelentős mértékben növekedett a háztartások vagyona, annak ellenére, hogy a koronavírus miatti világválság sokaknak felemésztette a megtakarításait. Ebben az időszakban az egy háztartásra jutó nettó vagyon 43 százalékkal lett magasabb: a növekedés leginkább az ingatlanárak szárnyalásának köszönhető, de a pénzügyi eszközök értéke is számottevően emelkedett. Soron kívül Karácsony találkozott a lánnyal, aki magára tetováltatta a főpolgármester portréját

Az egy háztartásra jutó átlagos nettó vagyon 2020 végén 39 millió forintra nőtt, viszont a vagyon eloszlása rendkívül egyenlőtlen. Ezt jól mutatja, hogy a „medián vagyon”, azaz a középen álló háztartás vagyona már sokkal kevesebb, mindössze 20 millió forint volt.

A jelenlegi vagyoni helyzetből számos következtetést levonhatunk a jövőbeli anyagi lehetőségekre vonatkozóan is. Mivel a nyugdíjszámítás során jelentős részben az életpálya során megszerzett jövedelmet veszik figyelembe, ezért feltételezhető, hogy az alacsonyabb vagyonnal rendelkezők csak alacsonyabb nyugdíjra lesznek jogosultak – olvasható a riportban.

Tovább nehezíti a nyugdíjasok helyzetét, hogy saját megtakarításaikból sem lesznek képesek számottevő jövedelemkiegészítést biztosítani időskori önmaguk számára. Mindeközben a vagyonosabbaknak magasabb jövedelmük van, és az így várható magasabb nyugdíjukat még a megtakarításaikból is kipótolhatják majd. Arra kell tehát számítanunk, hogy a jövőben egyre erősödni fog az idősek elszegényedése, miközben egy szűk kisebbség közülük továbbra is kiugró életszínvonalat tud majd fenntartani.

Hivatalos: nem lesz új választás Budapesten, Karácsony Gergely marad a főpolgármester

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere.

Medián: a Tisza Párt hívei utasítják el a legkövetkezetesebben a kormányzati korrupciót

A megkérdezettek fele hallott az Integritás Hatóságról, de ez utóbbiaknak csak az ötöde tartja azt a kormánytól független, tisztán szakmai szervezetnek.

Nem tervezik az egészségügyben dolgozók újraoltását szamárköhögés ellen

Az NNGYK szerint nem ismert olyan tudományos adat, amely bizonyítaná, hogy az egészségügyi dolgozók széleskörű oltása hatékony védelmet nyújtana a betegség terjedése ellen.